Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ljekarnici upozoravaju: oprezno s lijekovima i alkoholom!

31.12.2015.

14:21

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko farmaceutsko društvo poziva sve građane da odgovorno uživaju u zdravicama i ne podcjenjuju prijetnje koje alkohol može imati u kombinaciji s lijekovima. Da nije sve za svakoga, to nam je jasno.

Uoči dočeka Nove godine ljekarnici upozoravaju na opasnost kombiniranja lijekova i alkohola. Opasni mogu biti i lijekovi koje ponekad kao takve i ne računamo: analgetici, antipiretici, sedativi, lijekovi protiv kašlja ili gljivica. 

Savjet liječnika ili ljekarnika dobro je zatražiti i ako uzimate lijekove za alergije, povišeni tlak, srčane bolesti, epilepsiju, ali i dijabetes, artritis, reumu ili želučane tegobe. Ni biljni pripravci, poput ehinaceje, valerijane ili gospine trave u interakciji s alkoholom nisu bezazleni.

Kod starijih su osoba rizici veći jer stariji organizam sporije razgrađuje alkohol. Zbog manjeg udjela vode u organizmu, alkohol dostiže više koncentracije u krvotoku žena u odnosu na muškarce. Neki lijekovi u kombinaciji s alkoholom mogu postati štetni, čak i toksični. 

Što se može dogoditi? Mučnina, vrtoglavica, nesvjestica, oscilacije tlaka, oštećenja jetre, a gore od toga nećemo sad spominjati. Uglavnom, Hrvatsko farmaceutsko društvo upozorava: umjereno sa zdravicama. Živjeli u dobrom zdravlju i u novoj godini!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.