Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ljepote različitosti: smeđi i bijeli pitomi jelen u šumskoj igri

14.08.2018.

11:34

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Davorin Jurković (privatni album)

Foto: Davorin Jurković (privatni album)

Foto: - / -

Da slučajevi režiraju zanimljive stvari u životu uvjerio se protekloga vikenda, na povratku iz Zagreba, budući mladi inženjer prometa Davorin Jurković iz Liča, mjestašca u Gorskom kotaru. Jedna obitelj naišla je na dva smeđa i jednog potpuno bijeloga jelena u igri i druženju.

Da slučajevi režiraju zanimljive stvari u životu uvjerio se protekloga vikenda, na povratku iz Zagreba, budući mladi inženjer prometa Davorin Jurković iz Liča, mjestašca u Gorskom kotaru. Obiteljska je odluka bila posjetiti zagrebački Zoološki vrt, a što su planirali, to su Jurkovići i realizirali. Po povratku, a povratak je, nakon podosta dvojbi, uslijedio starom cestom Zagreb-Rijeka; negdje na domaćem, goranskom dijelu puta imali su što vidjeti!

Jelene je prva primjetila Davorinova kćerka, vratili su se, uključili kameru, a sve ostalo stvar je povijesti.

Igru pitomih jelena vidjelo je više od 100.000 posjetitelja portala, snimka je - kaže Davorin - izuzetno kvalitetna, životinje se nisu uznemirile jer je i smjer vjetra bio povoljan, pa ljude nisu ni osjetili. Zato su ljudi osjetili svu ljepotu prirode. Davorin je tako u posljednjih nekoliko dana bio gost mnogih novinskih redakcija, društvenih mreža, televizija,radija.

Zaposlenik je HŽ-a, stanovnik Liča, zaljubljenik u fotografiju, kamera je stalno uz njega, a da je dobar u tome, možete i sami svjedočiti. U međuvremenu Davorina čeka tradicionalni goranski gušt - priprema i spremanje drva za još jednu hladnu i dugu goransku zimu.

I taman kad smo objavili razgovor s Goraninom Jurkovićem doznajemo da je još jedan bijeli jelen nedavno snimljen i na cresko-lošinjskom arhipelagu, a to je već zanimljivost za lovce, lovočuvare i slične profesije.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.