Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ljetni radovi na cestama, a taksiji bez ograničenja!

12.06.2018.

13:19

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Novosti u taksi prijevozu, ljetni popravak ulica te subvencije za vrtiće i udžbenike bile su današnje teme kolegija riječkog gradonačelnika. Grad više neće moći utjecati na cijene vožnje, kao ni na oznake, boju, oblik niti starost taksi vozila.

Prema novom zakonu, gradovi više nemaju nikakve nadležnosti nad taksi prijevozom, osim utvrđivanja osnovne koncesijske naknade. Grad više neće moći utjecati na cijene vožnje, kao ni na oznake, boju, oblik niti starost taksi vozila.

U Rijeci su ove godine izdane 173 taksi dozvole, a za nove će važiti potpuno tržišni uvjeti, bez gradskoga nadzora. Pročelnica za komunalni sustav Irena Miličević tumači kako se naknada utvrđuje u iznosu od 500 kuna i ne odnosi se na vozilo, nego na korisnika. Dakle, ukoliko obrtnik ili pravna osoba ima više vozila, tada dobiva samo jednu dozvolu. "Zakonom je utvrđeno da se ta naknada ne može utvrditi u iznosu većem od 5 620 kuna, a mi smatramo da je 500 kuna dostatan iznos", rekla je Miličević.

Gradonačelnik Vojko Obersnel upozorava da nas to vodi u anarhiju na cestama. "Uvijek moramo biti veći katolici od pape, tako da smo donijeli propis kojim se u potpunosti liberalizira cijena taksi tržišta. Svatko može formirati cijenu kakvu hoće, voziti u čemu hoće. Taksisti će moći raditi što hoće, ali ubuduće molim da se primjedbe na taksi službu upućuju Ministarstvu prometa. Grad s time više nema ništa", poručio je Obersnel.

Najavila je i kako nas u Rijeci i ovog ljeta čekaju bageri na raskopanim prometnicama. U dogovoru s Turističkom zajednicom za iduću godinu i Rijeka mogla proglasiti ljetnu tišinu, ali ovog ljeta nas od 15. lipnja do 15. rujna čekaju popravci i suženja, rekla je Miličević: "Prekasno su došli zahtjevi Udruženja malih privatnih iznajmljivača da se obustave svi radovi. Naime, u gradu Rijeci su u tijeku i nemoguće je zaustaviti radove na nekoliko velikih gradilišta: na turističkom kompleksu Kostabela, radovi na Brajdici koji počinju u srpnju i radove na rotoru na Martinkovcu, koji treba biti završen do 1. rujna. Niz manjih radova odvija se na tridesetak lokacija u gradu. To su kraće dionice od po pedeset metara, no najvažnije je gradilište turističkog kompleksa zbog kojih će cesta prema Opatiji biti zatvorena čak 11 mjeseci."

Na kolegiju je najavljeno i kako će Grad Rijeka povećati subvencije za smještaj djece u privatnim vrtićima. U tu svrhu su čak za milijun i 800 tisuća kuna povećana izdvajanja Grada, pa će i drugi osnivači moći roditeljima ponuditi cijenu jaslica ili vrtića od 720 kuna mjesečno, kao i u Dječjem vrtiću Rijeka. Većim potporama nastoji se povećati obuhvat djece, posebno u jaslicama gdje kronično nedostaje mjesta, rekla je na kolegiju riječkoga gradonačelnika pročelnica Sanda Sušanj.

Veći broj riječkih učenika osnovnih škola imat će na jesen pravo na besplatne udžbenike, jer se za 75% povećava imovinski cenzus za gradski poklon bon. Prošle je godine besplatne udžbenike dobio 931 učenik , a ove godine će prema odluci Gradskog vijeća, besplatnih kompleta knjiga biti puno više. Primjerice za četveročlanu obitelj imovinski cenzus će iznositi 8 tisuća 750 kuna, a taj se iznos za višečlane obitelji povećava za 1.225 kuna po svakom novom članu.

Pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković istaknula je kako su prijedlogom izmjena Odluke o socijalnoj skrbi obuhvaćeni i azilanti, za koje je predviđen dodatni iznos potpora. Prijedlog je dostupan je za e- savjetovanje s javnosti do 27. lipnja na mrežnim stranicama Grada Rijeke.

Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.