Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ljubljanska banka - priznavanje duga, ali uz niže kamate?

29.07.2015.

15:15

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slovenski zakon o povratu štednje Ljubljanske banke nakon 24 godine priznaje dug, no procedura isplate i kamata na štednju ne idu u prilog štedišama iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Rekao je to Božidar Vukasović, zastupnik štediša, koji se protivi i kompliciranoj proceduri i obračunu kamata. Vukasović ističe da će, prije isplate, stotine tisuća štediša morati podnijeti molbe i dokaze o vlasništvu računa čiju će istinitost utvrđivati inspektori u Ljubljani. Zakon o vraćanju štednje i kamata u iznosu od 385 milijuna eura usvojio je slovenski parlament, dok je, po Vukasovićevom mišljenju, stvarni dug s kamatama, blizu 750 milijuna eura.

Vukasović drži da je sporno pitanje kamata koje Zakon predlaže jer predstavljaju veliku novčanu razliku i štetu za štediše jer je kamata po kojoj su obeštećeni Slovenci puno viša od one po kojoj bi trebali biti isplaćeni hrvatski i državljani BIH.

Tekst slovenskog Zakona uskoro će se naći pred Europskim vijećem koje će donijeti odluku o poštivanju presude Europskog suda, a koja izričito kaže da štediše iz Hrvatske i BIH-a moraju biti obeštećeni na potpuno isti način kao i slovenski državljani.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.