Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ljudska prava - kako ih zaštititi?

02.09.2013.

14:17

Autor: Klaudia Modrić / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Novom Vinodolskom započela je šesta Ljetna škola ljudskih prava, koja je okupila studente iz BiH, Crne Gore i Hrvatske. Izučavat će jedan od najvažnijih suvremenih dokumenata na tom području - Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava iz 1950. godine.

Posljednjih su godina najčešći slučajevi prijavljeni pred Europskim sudom loši uvjeti u zatvorskim objektima te problemi u sporom pravosuđu, čulo se, među ostalim, u Ljetnoj školi. U šest dana u Novom Vinodolskom izmjenjivat će se predavači s hrvatskih i inozemnih pravnih fakulteta. Raspravljat će se, među ostalim, o tumačenju Europskog suda za ljudska prava, pravima osoba s invaliditetom, kao i pravima na mirno uživanje vlasništva.

Ljudska se prava, nažalost, krše svakodnevno. Broj postupaka iz godine u godinu raste, no sve više slučajeva Europski sud za ljudski prava i odbacuje. Stoga je jedan od prioriteta edukacija mladih pravnika jer naš pravni sustav na poznaje dobro postupak pred sudom za ljudska prava, kaže Štefica Stažnik, zastupnica RH pred Europskim sudom za ljudska prava.

Poboljšanje zaštite ljudskih prava u vlastitoj zemlji jedan je od prioriteta ove jedinstvene škole u Hrvatskoj, koja je i stvorena u gradu u kojemu je davne 1288. donesen jedan od najvažnijih europskih srednjovjekovnih dokumenata - Vinodolski zakon.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.