Hrvatski radio

Radio Rijeka

LNG Croatia stigao je na sidrište u riječki zaljev

13.10.2020.

13:15

Autor: Neva Funčić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Budući plutajući terminal za prirodni ukapljeni plin u Omišlju, brod "LNG Croatia", iz Šangaja doplovio je jutros na sidrište riječke luke. Nakon dodatnih ispitivanja u Brodogradilištu Viktor Lenac, početkom prosinca trebao bi stići u Omišalj.

Plutajući LNG terminal stigao je na sidrište u riječki zaljev. Kapacitet mu je 140 tisuća prostornih metara plina, a izgrađen je 2005., godine.

Tvrtka LNG Hrvatska, koja upravlja terminalom za ukapljeni prirodni plin u Omišlju, kupila ga je za 160 milijuna eura. Prepravili su ga u Šangaju, a u Omišalj bi trebao u prosincu, nakon dodatnih ispitivanja u Lencu, najavio je direktor LNG-a Hrvatska Hrvoje Krhen.

Načelnica Općine Omišalj i saborska zastupnica Mirela Ahmetović poručila je da brodu u Omišlju ne žele dobrodošlicu. "Brodusina ima rok trajanja još deset godina. I što onda?", pita Ahmetović koja je svjesna da je ovu bitku izgubila. Ipak, kaže kako nakon otvaranja nekih korupcijskih afera, očekuje drugačiji rasplet priče o LNG terminalu. 

Ukupna vrijednost projekta LNG terminala na Krku je oko 230 milijuna eura, od čega je 101 milijun bespovratnih sredstava EU, a početak rada očekuje se u siječnju iduće godine.

Poslušajte Krhenovu izjavu i razgovor s Ahmetović:

Hrvoje Krhen o brodu LNG Croatia, pripremila Branka Malnar

Mirela Ahmetović: brodu u Omišlju ne žele dobrodošlicu, pripremio Josip Krmpotić

Galerija
Foto: Nel Pavletić / Pixsell, Foto: -/-
Foto: Bogdan Siminiati, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.