Hrvatski radio

Radio Rijeka

LNG Hrvatska ponovio natječaj za plutajući terminal

25.07.2018.

16:48

Autor: Hina

Mjesto izgradnje LNG terminala (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Mjesto izgradnje LNG terminala (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Foto: - / -

Tvrtka LNG Hrvatska ponovila je natječaj za nabavu plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU), za što zainteresirani sada ponude mogu dostaviti do 24. kolovoza do 14 sati, a ponavljanje objašnjava "formalnim razlozima".

Javni poziv za dostavu ponuda u postupku nabave "Plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU)" te pružanje usluga upravljanja i održavanja FSRU-a, kao dio prihvatnog terminala za LNG na otoku Krku, tvrtka LNG Hrvatska je s jučerašnjim datumom objavila na svojim internet stranicama.

Rok za dostavu ponuda na ponovljenom natječaju je 24. kolovoza 2018. godine do 14 sati.

Ponavljanje tog natječaja se objašnjava "formalnim razlozima", odnosno činjenicom da ponude pristigle na prošli natječaj nisu sukladne formalnim zahtjevima iz dokumentacije za nadmetanje.

Uz ponovljeni natječaj za nabavu FSRU-a, tvrtka LNG Hrvatska do početka kolovoza provodi drugi krug natječaja za zakup kapaciteta LNG-a. Taj je drugi krug obvezujuće faze Open Season postupka otvoren 22. lipnja 2018. godine, a rok za predaju ponuda je 3. kolovoza. 

Naime, u prvoj polovici svibnja LNG Hrvatska je objavio postupak nabave za FSRU a rok za ponude je istekao u lipnju. "U prijašnjem postupku nabave LNG Hrvatska je do isteka roka za podnošenje ponuda zaprimila tri ponude, dok je jedna ponuda (četvrta) pristigla nakon roka. Nakon pregleda i evaluacije pristiglih ponuda zaključeno je da ponude nisu u potpunosti sukladne formalnim zahtjevima sastavljanja ponuda na način kako je to propisano dokumentacijom za nadmetanje te se iste nisu mogle proglasiti valjanima. Nastavno na navedeno, postupak nabave se ponavlja", navode iz tvrtke.

Inače, natječaj je u svibnju objavljen nakon što je otkazan prijašnji postupak nabave. Naime, prvi se natječaj odnosio na FSRU s najmanjim kapacitetom spremnika od 160.000 prostornih metara, odnosno kapacitetom uplinjavanja od oko 6,5 milijardi kubika plina godišnje. 

No, taj je natječaj otkazan i novim se u svibnju tražio manji kapacitet - kapacitet spremnika FSRU-a od najmanje 135.000 prostornih metara, koji bi zadovoljio isporuku od 2,6 milijardi prostornih metara plina godišnje, što je u skladu s mogućnostima hrvatskog plinskog transportnog sustava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.