Hrvatski radio

Radio Rijeka

LNG i goranska zima ujedinili lokalnu zajednicu i političare!

05.03.2018.

14:37

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Na čišćenju snijega u Gorskom kotaru bilo je angažirano više od stotinu pripadnika Civilne zaštite Primorsko-goranske županije. Pomoć je stigla i iz Ine, Bina Istre, Grada Zagreba i Građevinskog poduzeća Krk. Župan Zlatko Komadina zahvalio je svima koji su pomogli.

Goranska zima i LNG ujedinili su sve političke boje u lokalnoj zajednici, istaknuo je župan Komadina. Rekao je kako se zajedništvo vidjelo na prosvjedu protiv plutajućeg LNG terminala na Korzu, ali i u odazivu na akcije čišćenja u Gorskom kotaru. "Lokalne civilne zaštite Viškova, Kastva i Kostrene ovoga su vikenda samoinicijativno poslale ljude u Fužine i Lokve, u pomoć na čišćenju krovova", dodao je župan i rekao kako sustav civilne zaštite funkcionira. "Dizali smo tehniku, dizali smo ljude, negdje su nas donirali, a negdje ćemo platiti", rekao je te ponovio kako za život pod snijegom treba jačati fiskalne kapacitete Gorskog kotara. 

Nakon što država vrati novac u proračune i nakon što Ministarstvo prometa nadoknadi novac za čišćenje snijega, troškovi će vjerojatno biti podmireni, ali borbu za pravedniji status Gorskog kotara treba nastaviti, rekao je zamjenik župana Petar Mamula te zahvalio i volonterima i profesionalcima koji su pomogli u normalizaciji života nakon snježnog nevremena.

Župan je prirodnu nepogodu iskoristio da upozori na posljedice odluka Vlade o LNG-u. "Priroda je učinila četiri elementarne nepogode četiri godine za redom u Gorskom kotaru: ledolom, potkornjaci, južni vjetar i velike količine snijega. Naznake su da bi Vlada RH prirodi i stanovništvu Kvarnera mogla učiniti također elementarnu nepogodu s plutajućim LNG terminalom. Želim reći da mi nismo protiv energetskog razvoja, ali uz visoke standarde zaštite okoliša. A oni se ne jamče u plutajućoj varijanti LNG terminala, uz korištenje mora i klora", rekao je župan.

Najavio je da će Koraljka Vahtar Jurković, predstavnica županije u Povjerenstvu za ocjenu studije utjecaja na okoliš plutajućeg LNG terminala, glasati protiv studije. Povjerenstvo će se sastati 8. ožujka, a dan kasnije, u petak 9., u Rijeci će se zbog krize u Brodogradilištu 3.maj sastati Gospodarsko-socijalno vijeće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.