Hrvatski radio

Radio Rijeka

LNG Krk - hrvatski Apolo program

11.02.2015.

11:07

Autor: Alen Čemeljić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Američki dužnosnici ponudili su na sastanku u Münchenu srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću opskrbu plinom preko otoka Krka. Beogradski Blic piše da je Srbiji, koja se našla u nezavidnoj energetskoj situaciji nakon otkazivanja izgradnje Južnog toka, SAD ponudio više mogućnosti opskrbe plinom. Najbrže bi se mogla realizirati upravo varijanta preko Krka gdje bi infrastruktura, piše beogradski dnevni list, bila gotova za godinu dana.

Plin s Krka Srbija bi preuzimala u Mađarskoj. Opširnije o tome možete pročitati ovdje.

Inače, LNG terminal na Krku dobio je na važnosti nakon eskalacije sukoba u Ukrajini. U planovima Europske Unije i SAD-a kojima bi Europa smanjila svoju energetsku ovisnost o Rusiji LNG terminal na Krku zauzima sve značajnije mjesto. Zahvaljujući tom terminalu Hrvatska bi postala važno energetsko čvorište, a EU bi sufinancirala taj projekt čija se cijena oko 630 milijuna eura.

Konačni europski cilj je povezivanje LNG terminala na Krku i onog na Baltiku, u Poljskoj, čime bi se stvorio sjeverno-južni energetski koridor Baltik-Krk i omogućila opskrba plinom Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske mimo Rusije. Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič, na pitanje zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule o tome kako gleda na opciju LNG terminala kao energetskog čvorišta za opskrbu ukapljenim plinom srednje Europe i šireg područja, potvrdio je da je LNG terminal na otoku Krku jedan od budućih projekata važan za ostvarenje 'Europske energetske unije'. 

Koristi koje bi Hrvatska mogla imati od LNG terminala su višestruke, a o njima, pogotovo o rashladnoj energiji s terminala koja bi se mogla koristiti za skladištenje ribe i za hlađenje turističkih i ostalih objekata, još prije desetak godina govorio je George Puhalovich, energetski stručnjak sa Sušaka koji je ostvario zavidnu karijeru u SAD-u. Zbog ogromnih koristi koje bi, po njemu, Krk, Primorsko-goranska županija i Hrvatska imali od tog terminala cijeli je taj projekt tada nazvao Hrvatski Apolo program. Opširnije ovdje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.