Hrvatski radio

Radio Rijeka

LNG terminal na Krku gradit će se sredinom 2016.

04.05.2015.

10:19

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Terminal za ukapljeni prirodni plin na Krku počinje se graditi sredinom sljedeće godine, a proradit će 2019. Hrvatska ovaj projekt neće financirati, već će ga samo pripremiti za privatne ulagače. Planirani kapacitet je šest milijardi prostornih metara plina, a razmišlja se da se uz terminal izgradi i plinska elektrana.

Omišaljski LNG Terminal počet će se graditi sredinom 2016. godine, rekao je direktor LNG Hrvatska Mladen Antunović gostujući u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskoga radija. Gradnja će trajati tri godine, tako da terminal u pogon ulazi 2019. godine.

"Razmišljamo da u blizini terminala napravimo visoko učinkovitu kogeneracijsku elektranu, možda manjeg kapaciteta od 40 megavata. Upravo idemo s tehnološkim razrađivanjem jednog takvog rješenja, budući da je to europska praksa", rekao je Antunović. Zadovoljan je kako se razvijaju stvari oko spomenutog terminala koji bi jednog dana trebao osigurati energetsku sigurnost ovog dijela Europe.

Izgradnja LNG Terminala na Krku nije upitna, smatra Antunović, jer je to postao i europski strateški projekt. Dodatno je istaknut u europskoj energetskoj sigurnosnoj strategiji, koju čine svega 33 projekta iz plinskog poslovanja. "Naš LNG terminal ima apsolutno sve prioritete na razini Europske unije", kaže Mladen Antunović, dodjući da je ovo treća sreća jer je izgradnju terminala prvi put spriječio rat, a drugi put ekonomska kriza.

Hrvatska neće ulagati u ovaj projekt, već će ga samo pripremiti prema najboljim svjetskim standardima tako da bude privlačan privatnom kapitalu. Sada iza sebe imamo i i Europsku uniju i njezine fondove. Antunović je, međutim, naveo kako mu prvi korak u realizaciji nije traženje investitora, već da će prije svega nastojat prodati konačni proizvod kapacitete terminala.

"Ako imamo prodane kapacitete u većoj ili manjoj mjeri, tada ćemo mnogo lakše i pod puno boljim uvjetima dovest investitore. Do kraja ovog mjeseca tvrtke imaju mogućnost iskazati neobvezujući interes, a potom ide postupak pregovaranja s ciljem sklapanja ugovora", rekao je Antunović u Poslovnom tjednu, ponovivši kako je zadovoljan ukupnim interesom.

Kapacitet terminala bit će šest milijardi prostornih metara plina, no ako se u početku iskažu manje potrebe, moguće je i da će se graditi samo jedan spremnik, umjesto planirana dva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.