Hrvatski radio

Radio Rijeka

LNG terminal na Krku počeo s prekrcajem plina u kamione i objavio natječaj za zakup dodatnih kapaciteta

13.04.2022.

11:00

Autor: Neva Funčić / Hina

LNG terminal

LNG terminal

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Tvrtka LNG Hrvatska objavila je da postojeći ili novi korisnici LNG terminala u Omišlju mogu predati zahtjev za raspodjelu novog slobodnog kapaciteta uplinjavanja ukapljenog prirodnog plina na tom terminalu. Novost od ovoga tjedna je i pretovar ukapljenog prirodnog plina izravno s FSRU broda u kamionske cisterne, po čemu je LNG Hrvatska prvi u svijetu.

Riječ je povećanju maksimalnog kapaciteta uplinjavanja terminala za UPP s dosadašnjih 300.000 prostornih metara na sat na 338.000 prostornih metara na sat, odnosno na 2,9 milijardi prostornih metara plina na godinu.

Obavještavamo zainteresiranu javnost o povećanju tehničkog kapaciteta transportnog sustava na priključku UMS Omišalj. Novi tehnički kapacitet, odnosno maksimalni kapacitet uplinjavanja UPP-a iznosi 338.000 prostornih metara na sat.

LNG Hrvatska

U skladu s Pravilima korištenja terminala za ukapljeni prirodni plin novi ili postojeći korisnici terminala za UPP, tj. opskrbljivač plinom ili trgovac plinom trebaju predati zahtjev za raspodjelu kapaciteta uplinjavanja UPP-a najkasnije do 31. svibnja plinske godine koja neposredno prethodi prvoj plinskoj godini koja je obuhvaćena zahtjevom za raspodjelu kapaciteta uplinjavanja UPP-a.


Iz LNG-a Hrvatska još su izvijestili da su korisnicima terminala omogućili pružanje nove nestandardne usluge - ponovni pretovar UPP-a iz FSRU broda u kamione za prijevoz UPP-a. 


Pružanjem te usluge terminal za UPP na Krku postao je jedinstven u svijetu LNG industrije s obzirom da LNG Hrvatska prvi obavlja složenu operaciju pretovara UPP-a izravno iz FSRU broda u kamionske cisterne. Poslušajte što je o novostima rekao direktor LNG Croatia Hrvoje Krhen:

emisija Tris

Hrvoje Krhen

Hrvoje Krhen

Foto: Dnevnik / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Tris

Tri aktualne teme tjedna, tri gosta i tri njihove glazbene želje. Budite uz Nevu Funčić svake srijede u 9:20 i doznajte što o najnovijim događajima kod nas i u svijetu misle njihovi akteri ili komentatori društvenih zbivanja!

Poslušajte u Slušaonici