Hrvatski radio

Radio Rijeka

LNG terminal strateški je projekt u svim svojim fazama, odlučila vlada

01.02.2018.

12:11

Autor: Hina

Andrej Plenković i Martina Dalić (Foto: Patrik Maček / Pixsell)

Andrej Plenković i Martina Dalić (Foto: Patrik Maček / Pixsell)

Foto: - / -

Projekt LNG terminala na otoku Krku strateški je investicijski projekt u svim fazama razvoja i realizacije, što znači u obje planirane faze - i plutajućeg i kopnenog terminala, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Vlada je time izmijenila prvotnu odluku o proglašenju projekta LNG terminala – odnosno izgradnje prihvatnog terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku - strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, što je učinila još u srpnju 2015. godine.

Naime, u međuvremenu je vlada, lani u lipnju, donijela zaključak o ubrzavanju aktivnosti na realizaciji tog projekta, i to na način da će se on provoditi u dvije faze - u prvoj kao plutajuće rješenje, dok će kopneni terminal biti druga faza. 

Današnjom se izmjenom ta odluka dopunjuje i jasno utvrđuje da je LNG terminal strateški projekt u svim svojim fazama. Projekt plutajućeg LNG terminala izazvao je velike otpore lokalnog stanovništva i političkih struktura.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je da se današnjom odlukom otklanjaju sve moguće pravne neizvjesnosti, a pripremu posebnog zakona o LNG terminalu najavio je premijer Andrej Plenković. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.