Hrvatski radio

Radio Rijeka

LNG terminal želi financirati i Europska investicijska banka

22.02.2017.

15:00

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednik Europske investicijske banke Dario Scannapieco rekao je u srijedu da će ta financijska institucija, uz ostale projekte koje podržava, sigurno sudjelovati i u zatvaranju financijske konstrukcije za izgradnju plutajućega terminala za ukapljeni plin na Krku.

Na konferenciji na kojoj je predstavljen rad EIB-a u Hrvatskoj u 2016. te planovi za 2017. godinu, Dario Scannapieco je rekao kako će u fokusu te banke u Hrvatskoj ove godine biti sektor maloga i srednjega poduzetništva, kao i projekti u području energetike i infrastrukture. 

"Financijska struktura za LNG se još treba usuglasiti. Vidjet ćemo u kojem dijelu i na koji način možemo sudjelovati u toj financijskoj konstrukciji, ali sigurno ćemo sudjelovati", izjavio je Scannapieco, potvrdivši da se to odnosi na financiranje povrh nedavno odobrena 102 milijuna eura za taj projekt.

Taj novac prošloga je petka odobrio koordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe. Plutajući terminal za ukapljeni plin na Krku u postupku je konačnoga odabira strateških ulagača te provedbe obvezujuće faze postupka za zakup kapaciteta terminala. Početak rada LNG terminala očekuje se u 2019. godini, a ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 363 milijuna eura.

Europska investicijska banka tako bi se uključila u još jedan veliki infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, uz one koje već financira - zračne luke u Dubrovniku i Zagrebu, desetak vodoopskrbnih projekata te most Svilaj. O terminalu na Krku s direktorom tvrtke LNG Hrvatska Antunom Kranjčecom razgovarala je Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.