Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lokalnim jedinicama iz Fonda za Gorski kotar ove godine 930 tisuća eura

13.03.2023.

15:22

Autor: Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Objavljen je javni poziv za sufinanciranje projekata iz županijskog Fonda za Gorski kotar za 2023. vrijedan 930 tisuća eura, na koji se mogu javiti jedinice lokalne samouprave s tog područja, izvijestio je u ponedjeljak zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

Mamula je rekao da je odlučeno da se 50 posto novca ravnomjerno rasporedi svim jedinicama lokalne samouprave te da se 25 posto dodijeli prema površini, a 25 posto novca prema broju stanovnika pojedine lokalne jedinice. Dodao je da je riječ o kompromisnom rješenju te su uvaženi zahtjevi i općina i gradova prema njihovim potrebama na terenu.


Nadamo se da će se, kao i do sada u tom programu, u kojemu je financirano 46 projekata s više od milijun eura, nastaviti i nadalje, da će lokalne jedinice ispuniti svoje potrebe, ponajprije u komunalnom dijelu, ali i za razvojne projekte, kazao je Mamula.


U proračunu Primorsko-goranske županije za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu planiran je Fond za Gorski kotar s gotovo 2,8 eura za razdoblje od 2023. do 2025., odnosno 930 tisuća eura na godišnjoj razini.


Lani bilo 4147 vatrogasnih intervencija


Pročelnik Ureda županije Goran Petrc izvijestio je o stanju i planu razvoja sustava civilne zaštite kazavši da je lani bilo 4147 vatrogasnih i 1884 tehničkih intervencija, znatno više nego u 2021. Spomenuo je požar kod Crikvenice, izlijevanje ugljikovodika kraj TE Rijeka i sanaciju koja je u tijeku te bujične vode u Gorskom kotaru, u Krku, Novom Vinodolskom i Rijeci.


Osigurano je 661 tisuća eura za razvoj vatrogasnog poligona Šapjane i izgradnju vatrogasnog tornja, zajedničku vježbu operativnih snaga, vježbu spašavanja iz ruševina, vježbu i obuku snaga Crvenog križa.


Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mladen Šćulac istaknuo je da će se u sklopu provedbe posebnih mjera zaštite od požara biti zaposleno 60 sezonskih vatrogasaca, što je dugogodišnja praksa.


Poslušajte izjave pročelnika Upravog odjela za regionalni razvoj Ljudevita Krpana, zamjenika župana Petra Mamule i Mladena Šćulca:

Mamula i Krpan o natječajima za goranske općine

Mladen Šćulac o djelotvornosti vatrogasaca

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.