Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lokvarski kalendar za 2022.: maglovit početak godine, dugo toplo ljeto i mraz u listopadu

30.12.2021.

12:44

Autor: Nenad Lučić

Kalendar iz Lokava dizajnerski nudi i fotografije iz 2001. godine s motivima ispražnjenog Lokvarskog jezera

Kalendar iz Lokava dizajnerski nudi i fotografije iz 2001. godine s motivima ispražnjenog Lokvarskog jezera

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Brojanice su tradicionalna metoda pučke meteorologije koja počiva na praćenju vremenskih prilika između blagdana sv. Lucije i Badnjaka. Kako je riječ o razdoblju od dvanaest dana, tako članovi Etnografske udruge Ljubitelji lokvarskih starina iz naselja Lokve u Gorskom kotaru, na temelju prikupljenih zapažanja, izrađuju vremensku prognozu za svaki mjesec nadolazeće godine. Prognoza se tiska na živopisno dizajniranom Lokvarskom kalendaru.

Arhivske fotografije s Lokvarskog kalendara iz 2001., svojevrsni su nagovještaj zanimljivosti što će obilježiti nadolazeću godinu. Naime, zbog održavanja opreme Hrvatska elektroprivreda tijekom 2022. privremeno planira isprazniti Lokvarsko jezero, što će iznova otkriti dio desetljećima potopljene povijesti Lokava, prikazane u foto arhivi, koju je u novi kalendar dizajnerski uklopio član mjesne etnografske udruge Nikola Pleše


Međutim, pri nastanku pučke meteo prognoze za svaki mjesec nadolazeće 2022. godine morala se,  na danonoćnom praćenju vremenskih prilika između sv. Lucije i Badnjaka, angažirati peteročlana ekipa lokvarskih etnografa. 

Zahvaljujući danonoćnom angažmanu članova i članica etno udruge iz Lokava pripremljen je i Lokvarski kalendar za 2022.

Zahvaljujući danonoćnom angažmanu članova i članica etno udruge iz Lokava pripremljen je i Lokvarski kalendar za 2022.

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Prema dobivenim rezultatima, goranski nastavak zime početkom godine bit će poprilično maglovit, s tek kraćim sunčanim razdobljima. Unatoč znatnim količinama vlage, čini se da prvo tromjesečje 2022. neće biti zapamćeno po obilnijem snijegu. 


Ipak, snježne pahulje treba očekivati i u ožujku! Zato će travanj i svibanj obilježiti niz mirnijih i sunčanijih, pravih proljetnih dana, dok se naznake prvih pravih ljetnih vrućina naziru već krajem lipnja. Bit će to ujedno najava vremenski stabilnih srpnja i kolovoza s obiljem sunca, a prema brojanicama, Gorani će ove godine imati i dovoljno povoljnog vremena za sušenje te pripremu ogrjeva tijekom kasnog, babljeg i miholjskog ljeta u rujnu. 


Kako je ipak riječ o Gorskom kotaru, s pripremama za zimu ne treba čekati listopad, jer on će, kako najavljuju brojanice, donijeti mrazove i pravi ugođaj jeseni. Studeni neće biti prehladan, no ipak će dijelom opravdati svoj naziv prvim jesenskim pahuljama snijega, a nakon juga i temperatura iznad ništice u većem dijelu prosinca, snježni se ugođaj blagdana očekuje tek posljednjih dana nadolazeće godine. 


O popularnosti Lokvarskog kalendara i zanimljive pučke meteo priče, govori podatak da se on godišnje tiska u tiraži od tisuću primjeraka, te potom, temeljem narudžbi, dostavlja čak i na neke inozemne adrese. Ipak, kažu u Lokvama, ne zanemarujte prognoze službene meteorologije, jer ona pučka opstaje ponajprije zato da bi se sačuvali živopisni i stari običaji. Poslušajte priču:

Kakva će nam biti meteorološka 2022.?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.