Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lokve: 160 godina obrazovne tradicije ogledalo goranskih problema

10.11.2017.

17:43

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prigodnom svečanošću obilježena je 160. obljetnica utemeljenja Osnovne škole "Rudolfa Strohala" iz Lokava u Gorskom kotaru. Bogata prošlost školstva ogledalo je demografskih i drugih problema s kojima je i danas suočen Gorski kotar.

Poznati hrvatski jezikoslovac Rudolf Strohal, po kojem je nazvana lokvarska škola, samo je jedan u nizu znamenitih ljudi koje je iznjedrila duga obrazovna tradicija malog goranskog naselja.

Bogata prošlost školstva pokazuje kako su stanovnici Lokava od davnina shvatili važnost obrazovanja, ali kroz nju se mogu uočiti i demografski te drugi problemi s kojima je i danas suočen Gorski kotar, ističe aktualna ravnateljica Osnovne škole "Rudolfa Strohala" Borka Kezele Kanjer

Prije 160 godina u Lokvama je počela s radom trorazredna pučka škola i već tada je u njoj bilo sedamdeset učenika, podsjeća Kezele kanjer, a broj školske djece od sedamdesetih godina prošlog stoljeća stalno opada. "Unatoč tome Lokvarci i njihova Općina su se izborili za opstanak svoje škole koju danas pohađa pedeset i devetero učenika", ponosno zaključuje ravnateljica, ali ističe i jedan trajni problem - nedostatak sportske dovrane!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.