Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lokve: dobra posjećenost Golubinjaka, spilje Lokvarke i Lokvarskog jezera

11.10.2015.

11:42

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Općina Lokve u Gorskom kotaru na malom prostoru ima tri turistički vrijedna lokaliteta: izletište Golubinjak, spilju Lokvarku i Lokvarsko jezero. Kako su proteklo ljeto obilježile povoljne vremenske prilike ti su prirodni biseri bili dobro posjećeni.

No u općinskom komunalnom društvu očekuju da bi uz dodatna ulaganja u neke sadržaje ti pokazatelji mogli biti mnogo bolji.

Prošlogodišnja odluka Hrvatskih šuma da gospodarenje izletištem Golubinjak prepuste lokalnoj zajednici, već se ove godine potvrđuje kao dobro rješenje, kaže direktor komunalnog poduzeća Općine Lokve Ivica Gržanić.
    
Ove godine kamp je posjetilo 24 posto više ljudi. U istom razdoblju lani bilo je 7.400, a ove godine oko 9.200 zabilježenih posjeta.
  
Posjećenost u razini prošlogodišnje bilježi spilja Lokvarka, a ovogodišnje je ljeto potvrdilo opravdanost stalnih ulaganja kojima se prostor uz Lokvarko jezero nastoji učiniti pristupačnijim šetačima i kupačima: 

Zemljani radovi na šetnici su praktički pri kraju, a sada uz jezero treba urediti prostore za boravak ljudi. Ove godine smo postavili dvije plutajuće plaže i kada su zaredale ljetne vrućine mi smo pored jezera imali gužvu da se auti ponekad nisu imali gdje parkirati i okrenuti. Posjećenost bi, kaže Ivica Gržanić, bila i veće da se u proteklih dvadesetak godina uspio postići imovinski dogovor s državom i obnovio kamp uz Lokvarsko jezero.
 
Nekada je kamp bilježio između 20 i 25 tisuća noćenja, što je za mala mjesta poput Lokava velika stvar i vrijeme je da se taj objekt iznova vrati. Tim više, zaključuje Gržanić, što je lokacija kampa uz Lokvarsko jezero još uvijek ucrtana u brojne cestovno-turističke karte Europe
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.