Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lokve kao hrvatski Twin Peaks: Zašto pisci krimića vole ovo goransko naselje?

28.03.2023.

16:54

Autor: Nenad Lučić

Lokve

Lokve

Foto: PIXSELL / -

Zbog posebnosti svoga jezera, te spilja i izletišta Golubinjak, Lokve u Gorskom kotaru jedno su od turistički privlačnih mjesta, a u miru netaknute prirode inspiraciju su pronašle i brojne filmske ekipe.


Ujedno, tijekom posljednjih desetak godina su čak tri uspješna hrvatska autora kriminalističkih romana upravo ambijent Lokava odabrala kao mjesto radnje, gdje se, srećom samo u stvaralačkoj mašti, događa niz misterioznih umorstava.


Zašto pisci krimića upravo ovo goransko naselje doživljavaju kao svojevrsni hrvatski Twin Peaks ili Midsomer, pokušao je otkriti Nenad Lučić

„Sestrica s jezera" Gorana Tribusona, „Žabarska noć" Tomislava Zagode , i „Ispod debelog leda" Milana Zagorca, čine trolist hrvatskih kriminalističkih romana, izdanih u posljednjih deset godina, koje povezuje isto mjesto radnje - Lokve u Gorskom kotaru.


Podatak da su čak tri autora, od svih goranskih naselja, odabrali baš okruženje Lokava, kao lokaciju misterioznih umorstava i zamršenih policijskih istraga, novinar i književni kritičar Marinko Krmpotić ne smatra neobičnom odlukom.


Cijeli Gorski kotar, a posebno Lokve i obližnje jezero su, kaže, idealna pozornica za radnju kriminalističkih romana, posebno za onu vrstu koju čitatelji prepoznaju kao skandi-noir.


Riječ je o pričama s kriminalističkim zapletom, vezanim uz prirodni ambijent.


Svega toga, pridodaje Krmpotić, u Gorskom kotaru ima, ali smatra da su, recimo, u usporedbi s turistički podosta eksponiranim Fužinama, Lokve ipak u određenoj prednosti jer imaju onaj „twinpeaksovski" element netaknute prirode, koji privlači pisce.


Zanimljivo, riječ je o piscima čije mjesto rođenja i odrastanja s Lokvama nema nikakve veze, već se radi o uspješnim književnicima iz drugih sredina.


Goran Tribuson nije samo autor odličnih krimića, već i jedan od trenutačno najboljih suvremenih hrvatskih književnika, Tomislav Zagoda je prepoznat po nizu kriminalističkih i satiričnih romana, a „Ispod debelog leda" Milana Zagorca se, smatra Krmpotić, može svrstati među najbolje, lani izdane krimiće u Hrvatskoj.


Milan Zagorac, pak, ističe kako je svojevrsni stvaralački poticaj pronašao u Tribusonovoj „Sestrici s jezera", no ne treba, kaže, zanemariti niti činjenicu da je uz Lokve vezan zavičajnim porijeklom svoje prabake.


Osim toga autor romana „Ispod debelog leda" potvrđuje Krmpotićevu tezu kako priroda Gorskog kotara neodoljivo podsjeća na Skandinaviju, i okruženje u koje radnju smještaju pisci krimića iz tog dijela Europe.


Ipak, u ambijent, kojeg „dijeli" s još dvoje pisaca, Zagorac unosi svoj osobni autorski rukopis, gradeći zaplet na unutarnjoj drami traumatizirane gradske obitelji, čije skrivene tajne izlaze na vidjelo nakon dolaska iz grada u Lokve.


Počinje se tada otkrivati njihov istinski karakter, dotad potisnut „ispod debelog leda" Činjenica da su tri hrvatska pisca kriminalističkih romana u relativno kratkom razdoblju napisala djela, koja su mjestom radnje vezana uz Lokve, podsjeća da mistično okruženje malog goranskog mjesta nije samo stvaralački poticaj književnicima. 


Njega, od vremena nastanka popularne serije „Kapelski kresovi" kontinuirano pohode i filmaši, a u Lokvama se svake godine održavaju i tradicionalni sazivi Goranske kiparske radionice.


Poslušajte:

Krimi Lokve

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.