Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lokve: modernizacijom javne rasvjete do proračunskih ušteda

01.07.2022.

11:22

Autor: Nenad Lučić

Lokve

Lokve

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Osjetan rast cijena struje mogao bi znatno opteretiti skromne proračune manjih jedinica lokalne samouprave, što potvrđuju i predviđanja u Općini Lokve. Oni bi za javnu rasvjetu, umjesto dosadašnjih sto, odsad godišnje trebali izdvajati tristo tisuća kuna.

Odgovor na takve procjene je odluka Općinskog vijeća, donijeta u četvrtak, o kreditnom zaduženju kojim bi se financirala modernizacija sustava javne rasvjete uvođenjem LED svjetiljki. 


Suzdržanošću prema spomenutoj odluci, u Lokvama oporbeni HDZ je iskazao svoju bojazan da bi novi kredit mogao prekomjerno opteretiti proračun. 


Suprotno tome, načelnik Općine Lokve Toni Štimac tvrdi kako zabrinutiji treba biti zbog aktualnih poskupljenja i činjenice da istječe vrijeme korištenja povoljnih kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak, namijenjenih uvođenju LED rasvjete.


"Natječajnom dokumentacijom nam se jamči da bismo provedbom takvog projekta troškove struje smanjili do 50 posto i tako godišnje u proračunu sačuvali oko 150 tisuća kuna. Ujedno se predviđa i desetogodišnje jamstvo na uređaje te u tom razdoblju ne bismo imali troškove održavanja, koji su na godišnjoj razini dosad iznosili 20 do 30 tisuća kuna", istaknuo je Štimac u izjavi što je možete poslušati u nastavku:

Štimac o modernizaciji rasvjete u Lokvama:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.