Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lokve: "Opera na jezeru" privlačna posjetiteljima

16.07.2017.

16:38

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz Lokvarsko jezero u Gorskom kotaru sinoć su posjetitelji mogli uživati u izvedbi popularnih opernih arija i drugih poznatih melodija. Projekt "Opera na jezeru" i treću godinu zaredom potvrdio je da koncerti klasične glazbe u specifičnom prirodnom ambijentu mogu privući brojne posjetitelje.

"Opera na jezeru" jedan je od dokaza da Gorski kotar tijekom ljeta turistički nudi više od uobičajenih sadržaja, kaže načelnik Općine Lokve Toni Štimac. Dodaje da su tim koncertom pokušali napraviti odmak od klasičnih turističkih sadržaja i tako privući goste izvan Gorskog kotara. "Svake godine ovdje dođe dvjesto i više gledatelja, a uzmemo li u obzir da Lokve imaju oko tisuću stanovnika, onda je to jako dobar broj za tako malo goransko mjesto", zaključuje.

Da i mala mjesta imaju velik prirodni potencijal za specifične kulturne događaje, sa suprugom Gorankom, već treću godinu potvrđuje idejni začetnik "Opere na jezeru" Marin Tuhtan, koji rado ističe jedinstven doživljaj okruženja koje nalikuje na prirodni teatar te jedinstven pogled na pozornicu koja izgleda poput malog otoka na jezeru.

Na tom glazbenom otoku svoje pjevačko umijeće sinoć su potvrdili sopranistica Leonora te bas bariton Giorgio Surian. "Sigurno je da nastup na otvorenom nikada nije poput onog u kazalištu, ali s druge strane i to ima jedan svoj šarm te djeluje motivirajuće. Pri odabiru repertoara za ljeto obično uzimam one zabavne dijelove, koji se publici sviđaju. Naime, kada su ljudi na odmoru dosta im je drame, a i meni također", ističe Giorgio Surian.

Dramu je uoči koncerta umalo režiralo prevrtljivo goransko vrijeme, ali ni kratkotrajna kiša nije znatnije usporila pripreme na plutajućoj pozornici Lokvarskog jezera. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.