Hrvatski radio

Radio Rijeka

Loša godina za pčelare, država priskače u pomoć

02.05.2021.

13:29

Autor: HTV / Sanja Najvirt

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Zbog proljetnih mrazova i kiše, podbacile su sve rane pčelinje paše. Prošla godina nije bila dobra, a ova bi mogla biti još lošija. Uz zimske gubitke na pčelinjim zajednicama, proljetnog vrcanja meda gotovo i neće biti. U pomoć pčelarima priskače država.

Oni koji pčele nisu prihranjivali proteklih mjeseci, pretrpjeli su goleme gubitke. Uginulo im je i do 80 posto pčelinjih zajednica.

"Mislim da je riječ o tehnologiji, greškama pčelara, o liječenju protiv varroe koje nije odrađeno kako treba i na vrijeme", rekao je Darko Mitrić, dr. vet. med.

Lijekovi su, kaže ovaj veterinar i pčelar, dostupni, liječenje plaća država. Proizvodnju domaćeg meda potiče nizom mjera, i to europskim novcem. Od kupnje košnica i pčelinjih zajednica do uvođenja tehnologije i brendiranja meda.

Da bi lakše prebrodili pad proizvodnje i probleme koji ih čekaju ove sezone - država će opet pomoći. Zato 7300 registriranih pčelara mora prijaviti zimske gubitke, i to putem upitnika koji ove godine moraju ispuniti i predati što prije. Cijeli prilog pogledajte OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.