Hrvatski radio

Radio Rijeka

Loša situacija po pitanju fasadera: nedostaje 12.200 građevinskih radnika!

23.05.2018.

12:57

Autor: Vladimir Jurić

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Situacija po pitanju fasadera je jako loša. Hrvatskoj nedostaje najmanje 12.200 građevinskih radnika, od čega pet stotina fasadera u jeku energetske obnove fasada, rekao je čelnik Hrvatske udruge fasadera sa sjedištem u Rijeci Juro Tunanović.

Situacija po pitanju fasadera je jako loša. Više nema radnika ni Bosni i Hercegovini i okolici, jer su svi otišli u zapadnu Europu, pa nam prijeti uvoz radnika s Dalekog istoka. Više nećemo moći dovoditi radnike u barake, već ćemo im morati osigurati adekvatni smještaj, naglasio je čelnik Hrvatske udruge fasadera Juro Tunanović.

Tajnik udruge Dževad Osojkić istaknuo je da se bez obzira na sve probleme s financijama, građevinske tvrtke moraju okrenuti školovanju kadrova. "Mi se moramo izboriti da građevinski radnik, koji postane stručnjak za gradnju, školovanje može nastaviti na fakultetu, ako želi biti inženjer. Samo ulaganjem u kadrove možemo spasiti građevinsku struku. Bez kvalitetnog školovanja nema novih majstora", rekao je Osojkić.

Nama će se dogoditi da srednji stalež više neće moći platiti obnovu kupaonica, jer će skupi radnici odrediti i skupu obnovu. Grad Rijeka prednjači u obnovama fasada - od ukupno 600 zgrada, koje su prošle na natječaju, čak 130 će se obnoviti u Rijeci. Najveći problem obnove fasada je stručna radna snaga, rekao je Tunanović.

Na konferenciji je predstavljen i list Hrvatske udruge fasadera pod nazivom GRADIHR.

Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.