Hrvatski radio

Radio Rijeka

LOSINAVA - Lošinjskim jedrima oko svijeta

03.09.2022.

10:15

Autor: HRT - Radio Rijeka

LOSINAVA

LOSINAVA

Foto: Sandro Tariba / LOSINAVA

Od 3. do 17. rujna godine Lošinj se ponovno vraća u vrijeme zlatnog doba pomorstva festivalom "LOSINAVA - Lošinjskim jedrima oko svijeta". Mještani i posjetitelji imat će priliku uživati u bogatom programu posvećenom pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja. Zainteresirane očekuje mnoštvo regata, predavanja, sportskih događanja, koncerta i edukativnih predavanja te radionica.

Samo značenje naziva festivala LOSINAVA je zapravo kombinacija "Lošinja" i "Nave", broda, odnosno vrste jedrenjaka duge plovidbe s tri jedra.


Već tradicionalno, otvorenje festivala održat će se 3. rujna u malološinjskoj luci defileom nakon čega započinje 10. Lošinjska regata pasara na vesla, tradicionalna veslačka utrka u kojoj se natječu drvene barke (pasare do 4,3 metara i pasare preko 4,3 metara), po uzoru na nekadašnje veslačke regate pasara koje su se održavale krajem 19. stoljeća u malološinjskoj luci, a jedan od organizatora bio je i ravnatelj lošinjske Nautičke škole, profesor Eugen Jeličić. Veloselskom regatom maštela (bačvi) otvorenje se seli i u Veli Lošinj, a u večernjima satima zabavljamo se uz gastro ponudu i koncert Gustafa!


Jeste li znali da su lošinjski brodovlasnici u svom vlasništvu imali čak 127 brodova te 23 broda u suvlasništvu stoga ne čudi da su upravo regate i brodice nositelji ovog festivala. Osim regate pasara, slijede 5. Noćna regata tradicijskih barki na jedra pod svijetlima reflektora u luci Mali Lošinj (9.9.) te 40. Lošinjska regata- regata lošinjskih olimpijaca (10.-11.9.). Ipak je Lošinjan Agostino Straulino bio najveći jedriličar u talijanskoj olimpijskoj povijesti. Posljednja regata u nizu je 46. Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra koja se održavala od 1920. do 1942., od 1954.- do 1966. te od 2011. godine do danas. Upravo je ove godine 10. obljetnica održavanja od njezine revitalizacije. Ova regata ujedno obilježava i završetak festivala LOSINAVA.


Svaki lošinjski brod, kad bi isplovio iz luke za daleko putovanje, pristao bi u jednoj od najljepših lošinjskih uvala. Riječ je o uvali Čikat, ispred crkvice Annunziata gdje bi se posada iskrcala te u crkvici s obiteljima izmolila krunicu (ruzarij) prije rastanka. I ove godine prisjetit ćemo se kako je nekada izgledao ispraćaj pomoraca scenskim prikazom "Pozdrav kapetanu" (8.9. i 15.9.). Novitet je umjetnička skulptura "ADIO" posvećena upravo Mariji Stuparić, ženi kapetana Aldebranda Petrine koja je mašući pozdravljala svog ljubljenog koji je plovio u daljinu. Ova skulptura koja simbolizira ljubav i vjernost predstavit će se Lošinjanima i gostima 15. rujna kod crkvice Annunziata.


Za vrijeme trajanja festivala, iskoristite jedinstvenu priliku i doživite zalazak sunca uz prezentaciju pomorske baštine na logeru Nerezincu (5.-8.9., 12.-15.9.). Ovaj jedrenjak obnovljen po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. stoljeća je zapravo interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine i "muzej na otvorenom".

LOSINAVA

LOSINAVA

Foto: Sandro Tariba / LOSINAVA

I najmlađi će moći sudjelovati u radionicama i edukacijama; Poučnom jedrenju za djecu u organizaciji JK Jugo (3.-17.9.), Maloj školi pletenja mreža s Fabijanom Jurčevićem Leo Brenner (5.-10.9.), Maloj školi brodogradnje u kojoj će izrađivati tradicionalni drveni brod zajedno s Udrugom StolArt (5.-10.9.), a možda će i promatrati nebo i nebeska tijela s Astronomskim društvom Leo Brenner (3.9., 9.9., 10.9. i 17.9.).


Nakon Gustafa, zabavni program nastavlja se koncertima Magic Guitars (5.9.), Tedia Spalata i klape Čikat na logeru Nerezincu (9.9.). U sklopu Pomorske večeri slijedi Tragovima Olivera – Petar Dragojević, Dupini i Tedi Spalato (10.9.) te predstava "Kalafat, papagalo i batana" (16.9.). Finalni koncert Daleke obale u sklopu zatvaranja festivala bit će u Nerezinama (17.9.).


Jedno od zanimljivijih događanja je Pomorska večer (10.9.). u kojoj ćete zasigurno uživati u nastupima folklora, puhačkog orkestra, mažoretkinja, klapa te izložbenim stolovima na kojim se prikazuju tradicijske pomorske vještine i zanati. Neizostavna je i gastronomska ponuda na izletničkim brodovima, a u kasnijim večernjim satima slijedi koncert.


Izložbe i predavanja također su neizostavni dio cjelokupnog programa stoga prošećite Rivom lošinjskih kapetana i uživajte u izložbi "Ex voto Čikat- zavjetnoj baštini lošinjskih pomoraca" (3.-17.9.) i poslušajte istoimeno predavanje Irene Dlake i lošinjskog Kluba Pomoraca u Muzeju Apoksiomena (6.9.). Posjetite Galeriju Fritzi i studijsku izložbu "S Jadrana do Arktika" (7.9.), a možda vas bude zanimalo predavanje Galiola museuma „Lošinjske lanterne i lanternisti“ (8.9.). Dr. sc. Julijano Sokolić i lošinjski Klub Pomoraca pripremilo je predavanje "Lošinjski brodograditelji" (13.9.), a Željko Skomeršić "Lošinjska regatna pasara" (14.9.).


Od ostalih sportskih događanja u uvali Čikat održat će se 18. Međunarodni vaterpolski turnir "Dobri dupin" (2.-4.9.) te 2. Međunarodni ženski vaterpolski turnir "Plejade" (9.-11.9.).


Tijekom trajanja festivala, možete uživati u gastro delicijama kušajući "Jela lošinjskih kapetana" u lošinjskim restoranima. U ponudi je riblji meni po jedinstvenoj cijeni (3 slijeda i čaša vina), a sudjeluju: Restoran Artatore, Restoran Baracuda, Restoran Bocca Vera, Borik Mediterranean Bar, Konoba Cigale, Gastro pub Deveron, Steakhouse Diana, Restoran Eki, Hotel i Restoran Manora, Konoba Silvana, Restoran Veli žal i Restoran Za Kantuni.


Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem nacionalnog Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za razdoblje od 2014. do 2020. godine, intenzitetom od 100%. Ovaj segment lošinjske povijesti izabran je za turističku promociju zbog svoje specifičnosti i namjere da se lošinjskim gostima, ali i domaćem stanovništvu, približi bogat i nadasve zanimljiv život hrabrih, požrtvovnih i sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja te brodovlasnika koji su ovaj otok, zapravo neprikladan za razvoj brodarstva, učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća.


Galerija
LOSINAVA, Foto: Sandro Tariba/LOSINAVA
LOSINAVA, Foto: Sandro Tariba/LOSINAVA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.