Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lošinj i Apoksiomen predstavljeni u Trstu

20.02.2018.

10:17

Autor: Radio Rijeka

Foto: TZ Mali Lošinj

Foto: TZ Mali Lošinj

Foto: - / -

Prezentacijom "Apoksiomen na otoku vitalnosti" prošloga petka u Trstu je uspješno predstavljena destinacijska ponuda otoka Lošinja, s naglaskom na podvodnu arheologiju i lošinjskog ambasadora - Apoksiomena.

Pročelnik za turizam, gospodarstvo i europske projekte Grada Trsta Maurizio Bucci prezentaciju Lošinja doživio je emocionalno. "Lošinj je prekrasno mjesto, a Trst i Lošinj imaju povijesnu vezu kao i brojne mogućnosti. Potrebno je poraditi na tim mogućnostima, novim vezama i suradnji koje će dovesti do još jače sinergije tih dvaju gradova. Jer zašto gosti iz Trsta ne bi svratili do Lošinja na izlet, a isto tako gosti s Lošinja imali mogućnost jednodnevno posjetiti Trst", izjavio je Bucci.

Svi sudionici i posjetitelji nakon prezentacijskog djela upoznali su dio lošinjske gastro ponude na prigodnom domjenku "Apoksiomenova gastronomska priča". O specijalitetima pripremljenim od namirnicama koje su se koristile i u doba antike te njihovom načinu pripreme govorio je autor kuharice "Apoksiomenova gastronomska priča", Lošinjan Adrijano Nikolić.

Prezentacija Apoksiomena još je jedna potvrda prijateljskih odnosa Italije i Hrvatske koji se očituju kroz suradnju na svim područjima. "Svjedoci smo sve intenzivnijeg razvoja te suradnje s regijom FVG (Friuli Venezia Giulia) koja prepoznaje značaj dobrosusjedskih odnosa i potencijale koje oni pružaju za jačanje suradnje, naročito u gospodarstvu i kulturi. Dobrosusjedstvo, dijalog, zajedništvo i solidarnost je ono što nas treba voditi u našim međusobnim odnosima, a naše zajedničko Jadransko more povezuje nas oduvijek i zauvijek", smatra generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu Nevenka Grdinić.

Nakon prezentacije posjetitelji su obišli najvažniju maritimnu izložbu "More bliskosti - podvodna arheologija priča povijest Jadrana", na kojoj je otok vitalnosti predstavio svoje oblike turizma i podvodnu arheologiju, a glavni akter izložbe bio je upravo Apoksiomen.

Među gotovo tisuću nalaza s podvodnih lokacija koje su predstavljene na izložbi, 304 je posuđeno iz hrvatskih ustanova, a svoje je mjesto pronašao i onaj lošinjski, antički brončani kip atleta Apoksiomen.

Gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić zahvalila se domaćinima na sjajnoj prilici te mogućnosti da upravo u Italiji, jednom od najemitivnijih turističkih tržišta, predstave destinaciju, odnosno gastro i kulturnu ponudu, kao i podvodnu arheologiju otoka Lošinja.

"Lošinj nije samo sunce i more, imamo izvrsnu ponudu, smještajne kapacitete od 4 i 5 zvjezdica, bogatu povijest, baštinu, iznimna arheološka nalazišta, Apoksiomena, dobru prometnu povezanost, blagu klimu, tradiciju zdravstvenog turizma dulju od 125 godina", izjavila je gradonačelnica Kučić.

Prezentacija "Apoksiomen na otoku vitalnosti" održana je u organizaciji Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice Grada Malog Lošinja te Generalnog konzulata RH u Trstu, predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Italiji i Hrvatske gospodarske komore.

Foto: TZ Mali Lošinj

Foto: TZ Mali Lošinj

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.