Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lošinj: Uređaj koji morsku plastiku pretvara u biogorivo

29.12.2019.

12:54

Autor: Odri Ribarović / Dnevnik / IMS / HRT

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Plastični otpad u morima ove je godine izbio u prvi plan kada je riječ o zaštiti okoliša. Rješenja ima, a jedno su zajednički ponudili znanstvenici iz Hrvatske i Italije. Razvili su model u kojem se morski otpad pretvara u bio dizel.

Projekt MarGnet, vrijedan 600 tisuća eura, koji se većinom financira iz europskog fonda - provodi se na Lošinju.

Zbog povećanog turizma, količina morskog otpada svako ljeto raste za čak 40 posto. Ovo je protitotip uređaja koji se ekološki obračunava s plastikom iz mora.

Prema riječima direktorice edukacijskih programa u Institutu Plavi svijet i voditeljice projekta MarG Jelene Baste, uređaj je spreman za demonstraciju široj javnosti koja će se organizirati u svibnju u Veneciji i na Lošinju u rujnu.

Inovativno je što u ovom procesu morski otpad ne treba čistiti od bioloških komponenti, a zbog učinkovitiosti i ISO standarda, u goriva se dodaju aditivi. Prototip radi na principu pirolize na niskim temperaturama koja topi plastiku i razgrađuje je u goriva.

Od 100 kilograma otpada dobije se 20 do 30 litara bio dizela. Uvjet za to je pravi pogon, a prototip je preteča.

Uoči demonstracije počet će mapiranje morskog dna akustičnim uređajima. Svaki predmet na morskom dnu odašilje valove po kojima se zna oblik i točna lokacija otpada, kaže Dražen Lizačić iz Plavog svijeta koji je već organizirao prikupljanje otpada u trima lošinjskim uvalama. U nove akcije uključit će i turiste.

Podsjetimo, europska pravila nalažu da se do 2035. reciklira dvije trećine otpada, a u Hrvatskoj je to zasad tek četvrtina. Video prilog pogledajte OVDJE.

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.