Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lošinjska Jadranka za 70. rođendan planira do 250 milijuna eura ulaganja

21.04.2017.

09:47

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lošinjska Grupa Jadranka ove godine obilježava 70 godina rada, pri čemu očekuje nastavak pozitivnih trendova u poslovanju i najavljuje nova ulaganja u idućih nekoliko godina do 250 milijuna eura. Gradit će, među ostalim, golfsko igralište i marinu.

Povijesne i poslovne crtice
Jadranka
 je osnovana 1947., od kada djeluje prije svega kao hotelijerska tvrtka, uz snažan razvoj i u drugim područjima, pogotovo trgovini na veliko i malo. U rujnu 1992. Grupa Jadranka postaje dioničko društvo te su njeni zaposlenici i lokalno stanovništvo postali većinski vlasnici, da bi u 2004. s ciljem povećanja učinkovitosti poslovanja postala holding kompanija sa 100 postotnim udjelom u tvrtkama kćerima Jadranka hoteliJadranka kampovi i Kamp Slatina na otoku Cresu te Jadranka trgovine i Jadranka YachtingNakon toga su ušli u proces privatizacije te je u 2008. suvlasnikom postala Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD), da bi u 2014. promijenila vlasnika što je postala hrvatska tvrtka Beta ulaganja.
Hotelsko-turistički segment poslovanja imaju pod brendom Lošinj Hotels & Villas, koji je ove godine i vizualno redizajniran i u sklopu čega djeluje šest hotela i restorana te vile i apartmani smješteni na najatraktivnijim pozicijama otoka, ukupnog smještajnog kapaciteta za oko 3500 gostiju. Imaju i četiri kampa u cresko-lošinjskom arhipelagu, koji su poput hotela visoko kategorizirani i imaju mjesta za 9300 osoba, kao i jedini aquapark na otocima u Hrvatskoj, Čikat, koji se, kako kažu, pokazao odličnim dodatnim sadržajem i za goste i za stanovnike.
Grupa zapošljava oko 700 stalnih djelatnika, čiji se broj u sezoni penje na oko 1300, raspoređenih u sve tvrtke kćeri, a prošlu je godinu završila s porastom prihoda od 11 posto te tri posto boljim konačnim rezultatom nego u 2015. "Lanjski rezultati bili su u skladu s očekivanjima i planiranim rastom, čime je potvrđen i dobar smjer cjelokupnog poslovanja, a slično očekujemo i ove slavljeničke godine", zaključuju iz Jadranke.

Uspješnost u poslovanju očituje se i u tome da su danas po kapacitetima i rezultatima peta turističko-trgovačka kompanija u Hrvatskoj, napominju u Jadranci. 70 godina rada svečano će obilježiti u prvom vikendu svibnja na Lošinju zajedno s građanima, sadašnjim i bivšim zaposlenicima te brojnim partnerima koji su ih pratili tijekom toga dugog razdoblja. Istodobno se obilježava i 130 godina utemeljenja turizma na Lošinju.

Za ovu, slavljeničku godinu kažu da su zadovoljni trenutnim stanjem rezervacija, koje su u porastu u svim njihovim objektima (hotelima, vilama i kampovima) u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Najviše gostiju dolazi im iz Austrije, Slovenije, Njemačke, Italije, ali i Skandinavije te Poljske i Nizozemske, uz porast udjela i domaćih gostiju.

"Raznolikom ponudom koju obogaćujemo svake godine možemo udovoljiti različitim željama i mogućnosti gostiju, a ove godine smo zadovoljni i zimskom popunjenošću kampa Čikat u kojemu je od listopada 2016. do travnja 2017. ostvareno više od 10 tisuća noćenja, većinom gostiju s njemačkog govornog područja", poručuju iz Jadranke. Dodaju da su za ovu godinu cijene smještaja u hotelima s pet zvjezdica iste kao lani, dok su onima s četiri zvjezdice minimalno korigirane u glavnoj ljetnoj sezoni uz zadržavanje, kako kažu, najboljeg omjera cijene i kvalitete.

U idućih nekoliko godina ulaganja do 250 milijuna eura

Ciljana publika su im gosti iz cijeloga svijeta, Europe, susjedstva i Hrvatske koji žele luksuzni odmor i vrhunsku uslugu, a za tim su išla i ulaganja u zadnjih desetak godina, kao što će u tom smjeru ići i u idućim godinama. "Nakon ulaganja više od 170 milijuna eura u posljednjih deset godina, Jadranka će idućih nekoliko godina uložiti još između 200 i 250 milijuna eura, s naglaskom na reinvestiranje i ulaganja u unapređenje ponude s krajnjim ciljem produljenja turističke sezone na otoku na cijelu godinu."

Kompleksni investicijski ciklus obnavljanja hotelskih kapaciteta i repozicioniranja na turističkom tržištu s ciljem podizanja kategorija objekata na četiri i pet zvjezdica pokrenuli su 2007. Potpuno su obnovili hotele Aurora, Vespera, Punta te Bellevue, koji je i prvi lošinjski hotel s pet zvjezdica. Ujedno je i pokretač razvoja na višu, luksuznu razinu cijele uvale Čikat, u kojoj su još i vila Hortensia, boutique hotel Alhambra s vilom Augustom, članicom grupacije Small Luxury Hotels of the World.

U kratkoročnom razdoblju tvrtka planira uređenje i izgradnju dodatnih sadržaja u Zoni Punta i Sunčanoj uvali kako bi se kvalitetno dopunila i unaprijedila postojeća ponuda na razini četiri zvjezdice, a pogotovo za veći broj gostiju koje očekuje rekonstrukcijom i otvaranjem zračne luke, koja je također u planu.

"U budućem dugoročnom razdoblju planiramo realizaciju nekoliko ključnih projekata - izgradnju Resorta Helios hotela i vila, rekonstrukciju Vile Bianche i hotela Čikat, izgradnju Eco golf resorta Matalda te nove marine, što će sve dodatno pozicionirati Lošinj na svjetskoj karti top destinacija i omogućiti cjelogodišnji turizam", otkrivaju iz Jadranke.

Osim u objekte, proces ulaganja nastavljaju i u nove proizvode i unapređenje kvalitete usluga u skladu s aktualnim trendovima, pri čemu se ističu programi zdravstvenoga turizma, usmjereni plućnoj rehabilitaciji i medicinskom wellnessu, kao i spajanje prirodnih ljekovitih činitelja Lošinja i vrhunske hotelske usluge, s ciljem pozicioniranja objekata i cijelog otoka kao centra vitalnosti, zdravog života i prirodnog oporavka.

"Tu je i nezaobilazan eno i gourmet segment u kojem se Grupa dosta trudi u povezivanju plave i zelene Hrvatske kao jedna od najvećih otkupitelja domaćih OPG proizvoda, pa su sezonske namirnice OPG-ova s otoka Cresa i Lošinja, ali i Istre, Kvarnera te Slavonije i Baranje, osim u našim hotelima i vilama dostupne i u 18 maloprodajnih objekata Jadranka trgovina, čime su i stanovnicima Lošinja i Cresa osigurane svježe i domaće namirnice s eko certifikatima", ističu iz Jadranke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.