Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lošinjske plaže Punta i Veli žal 10 godina s Plavom zastavom

30.07.2015.

17:14

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Deset godina Plava zastava krasi plaže Punta i Veli žal u Malom Lošinju. U okviru Projektnoga tjedna Plave zastave čistilo se njihovo podmorje.

Plava zastava je međunarodno ekološko priznanje za očuvanje okoliša koje dodjeljuje Zaklada za edukaciju o okolišu u Europi. Simbol je cijenjene turističke oznake koja znači da je ta plaža izuzetno čista, da ima čisto more, da je ekološki usklađena sa svim i najvišim kriterijima zaštite okoliša te da ima siguran i uređen okoliš s mnogim sadržajima namijenjenim ugodnom odmoru.

Uz čišćenje podmorja plaža ispred hotela Aurora, Vespera i Punta koje već tradicionalno provodi Lošinj Hotels & Villas, u okviru Projektnoga dana Plave zastave organizirane su i pokazne vježbe spašavanja na plažama, a u sklopu dječjih klubova održane su radionice s na temu ekologije i mora. Ipak, u centru pozornosti bilo je čišćenje dviju lošinjskih plaža koje je provedeno je u suradnji sa SRD Udica i RK Benthos.

Zadovoljan je na kraju akcije bio član uprave Jadranka hotela Goran Filipović. "Izuzetno smo ponosni na ovaj cijeli projekt koji već godinama uspješno i s radošću u srcu održavamo ovdje na Lošinju. Smatram kako smo i ovom akcijom pokazali kako je ekološki prihvatljivo ponašanje dio naše poslovne filozofije."

Projektni dan (tjedan) Plave zastave obilježava se svake godine, a dužne su ga na bilo koji način obilježiti sve države u tom programu, pa tako i Hrvatska. Ove je godine za projektni tjedan odabran posljednji tjedan u srpnju, a svaka plaža s Plavom zastavom morala je imati barem jedan dan u kojem će obilježiti ovaj projekt. Ovogodišnja je tema bila - otpad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.