Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lošinjski Apoksiomen plijeni pažnju u Los Angelesu

24.10.2015.

13:13

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kip Apoksiomen izronjen 1999. u podmorju otoka Lošinja na svojoj svjetskoj turneji došao je i do Los Angelesa u SAD-u. Ondje gostuje na izložbi "Power and Pathos", što je izvrsna prilika za predstavljanje lošinjske turističke ponude.

Apoksiomen je izronjen iz mora kod Lošinja 1999. Na njemu je tijekom šest godina učinjen niz konzervatorsko-restauratorskih radova i stručnjaci su potvrdili da je kip izrađen najvjerojatnije u 2. ili 1. stoljeću prije Krista. Lošinjski Apoksiomen javnosti je predstavljen 2006. godine na izložbi u Zagrebu. Trenutno su u Malom Lošinju u tijeku radovi na uređenju palače Kvarner, budućeg Muzeja Apoksiomena, koji će biti njegov novi dom.

Na međunarodnoj izložbi Power and Pathos u prestižnom muzeju J. Paul Getty izloženo je pedeset najznačajnijih brončanih skulptura iz helenističkog razdoblja. Lošinjski Apoksiomen je najcjelovitiji i najbolje očuvan od svih do sada poznatih prototipova kipa Apoksiomena, mladog atlete koji struže ulje i nečistoću s tijela nakon sportske aktivnosti.

Prije predstavljanja u Los Angelesu, kip je u prvoj polovici 2015. godine bio izložen u British Museumu u Londonu te u Parizu. Nakon muzeja u Los Angelesu, poslije 1. studenoga ove godine, Apoksiomen će biti izložen i u muzeju National Gallery of Art u Washingtonu.

S Apoksiomenom su u Los Angelesu i predstavnici Jadranka Hotela. Ondje su predstavili ponudu otoka Lošinja koja je na svjetskoj turističkoj karti upisana s pet zvjezdica. Poseban je naglasak stavljen na ekskluzivnu uvalu Čikat. Time je američka zapadna obala istovremeno upoznata s cjelovitom ponudom otoka, kao i s njezinim kulturnim sadržajem.

Želja je lošinjskih turističkih djelatnika i dalje razvijati ponudu različitim kulturnim i zabavnim sadržajima te tako produžiti turističku sezonu. Do toga cilja trebali bi dovesti ključni projekti: izgradnja eko golf resorta i proširenja otočke zračne luke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.