Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lovransko reciklažno dvorište na Škajama prvo na području Liburnije

15.03.2017.

14:22

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici "Komunalca" i Općine Lovran otvorili su danas reciklažno dvorište smješteno na Škajama, iza lovranskoga groblja. Riječ je o prvome reciklažnom dvorištu na područuju Liburnije, kaže načelnik Općine Lovran Alan Sanković.

"Koštalo je 2,2 milijuna kuna, pristupna cesta s javnom rasvjetom 600 tisuća kuna. Fond za zaštitu okoliša sudjeluje u cijeni gradnje s milijun i 350 tisuća kuna", rekao je Alan SankovićS obzirom na to da ovo dvorište može opslužiti područje s 20 tisuća stanovnika, najvjerojatnije će Općina Lovran sklopiti ugovor s nekoliko okolnih općina, da bi i njihovi mještani mogli ovo reciklažno dvorište koristiti bez naknade.

"Ovo je veliki napredak u zbrinjavanju otpada na području Općine Lovran. Svi će mještani na ovo mjesto moći besplatno donijeti dvadesetak vrsta otpada, sve one koji ne spadaju u komunalni otpad, kao što su, primjerice, baterije, gume, zauljene krpe i slično", tumači direktor "Komunalca" Jurdani Ervino Mrak.

Reciklažno dvorište je otvoreno, a za godinu dana planiraju u Jurdanima izgraditi sortirnicu, kako bi se otpadom prikupljenim u reciklažnom dvorištu moglo i gospodariti. Što u međuvremenu, odgovara Ervino Mrak:

"Taj otpad, koliko je moguće, koliko to tržište prihvaća, pokušavamo plasirati dalje - nešto s naplatom, a nešto i ne. Nažalost, tržište sirovinama još nije proradilo, osim  za karton, papir, metal i djelomično plastiku. Sve ostalo je neizvjesno", navodi direktor "Komunalca" te kao primjer navodi kako za zbrinjavanje fenjerića prikupljenih po grobljima moraju plaćati da bi ih netko zbrinuo.

U međuvremenu će nastojati educirati građane da se koriste reciklažnim dvorištem, a ovo lovransko im je na raspolaganju od 10 do 17 radnim danom ili subotom od 8 do 13 sati. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.