Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lovrinčević: Trebamo radikalne reforme, Mostu prepustiti sastavljanje vlade

11.11.2015.

14:39

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatskoj trebaju radikalne reforme, a prednost za sastavljanje vlade i predlaganje mandatara treba dati incijativi Most, kao početnu točku okupljanja u formiranju nove vlade, rekao je na savjetovanju ekonomista "Ekonomska politika Hrvatske" Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta.

To treba biti početna točka, da se oko nje počne okupljati, da i jedna i druga velika koalicija uđu u taj proces i dopune ga svojim prijedlozima, smatra Željko Lovrinčević. Dodaje da će, ako se razdvoje članovi Mosta, na dulje biti uništena ideja treće velike opcije. "Maske će ovih dana padati. Pokazat će se ima li interesa zaista nešto učiniti za Hrvatsku ili slijedi brutalna želje za vladanjem, uz osobne animozitete", izjavio je Lovrinčević. 

Očekuje da će BDP u trećem kvartalu ove godine porasti dva posto, ali potom i pasti u četvrtom kvartalu u odnosu na treći. Proračunski deficit bit će 4,9 posto BDP-a, a sljedeće godine 4,7 posto, kaže Lovrinčević. Standard građana od 2011. do 2015. smanjen za oko osam posto, a Hrvatska ima najveću premiju rizika od svih europskih zemlja, osim Grčke, uz to da su veliki investicijski projekti uglavnom zaustavljeni.

Na kraju ove godine Željko Lovrinčević očekuje javni dug od oko 89,2 posto BDP-a, a sljedeće godine od 95 posto BDP-a te da je Hrvatska zemlja s najvećom razinom javnog duga od svih novih članica EU, uz tendenciju njegova rasta. Uvođenje eura, po njegovu mišljenju, nije izgledno još 20 godina.

Dobrim je ocijenio to što je turizam uspio kompenzirati druge slabosti. Tijekom sljedeće godine predviđen je rast BDP-a za 1,4 posto te još 1,7 posto u 2017. godini. Blago bi trebala rasti i zaposlenost: 2016. za otprilike 0,7 posto, što bi značilo devet tisuća novih radnih mjesta, prognozira Lovrinčević.

Predsjednik Hrvatskoga društva ekonomista Ljubo Jurčić smatra da Hrvatskoj trebaju demografske investicije ako se želi sačuvati državu te da nova vlada, s obzirom na pokrenuti val migracija koji će trajati godinama, mora izraditi i politiku migracija. Kaže da u vezi s gospodarskim stanjem postoji jednostavno rješenje za Hrvatsku - da se mora promijeniti politika te se nada da će do te promjene doći ovih dana.

Govoreći o stopama gospodarskog rasta, Jurčić je rekao da Hrvatska nije, kao neke zemlje, 2009. izašla iz krize, nego da "Hrvatska tone" u odnosu na EU, na tranzicijske i druge zemlje svijeta. "Hrvatska može rasti, ali politika je jedina prepreka rastu. Zarobljenici smo nekih čudnih politika", ustvrdio je Jurčić. Nemamo investicijsku politiku, izvoz je nedovoljan i da nemamo turizam, bili bismo prema udjelu izvoza BDP-a najlošiji u regiji. 

Anđelko Akrap s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu ocijenio je da bi naglo mijenjanje teritorijalnog ustroja, što je u prošlosti bilo učestalo, bilo katastrofalno za Hrvatsku i da bi oni koji odlučuju o tome trebali voditi računa. Godišnje savjetovanje ekonomista u Opatiji pratila je Marijana Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.