Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:50 / 10.03.2022.

Autor: Nenad Lučić

Najbolji planinar Slovenije je Hrvat?

Tomislav Majnarić

Tomislav Majnarić

Foto: iz arhive Tomislava Majnarića / -

Na godišnjem natjecanju za najboljeg planinara Slovenije, koje provodi Sportsko društvo Bam.bi iz slovenskog naselja Šenčur kod Kranja, petu godinu za redom pobjeđuje jedan Hrvat. 

Riječ je o Tomislavu Majnariću iz Delnica, čijem je peterostrukom naslovu u muškoj konkurenciji iznova pridonijela želja da tijekom jedne kalendarske godine obiđe što više planinarskih lokaliteta. 


Tomislav Majnarić naslov apsolutnog pobjednika, odnosno pobjednice, prošle je i ove godine morao prepustiti slovenskoj planinarki Martini Učakar iz Domžala. Razlog tome su, kaže delnički ljubitelj planina, dvije uzastopne godine, obilježene epidemiološkim mjerama koje su otežale putovanja u inozemstvo, a time i pristup vrhovima slovenskih i austrijskih planina iznad 2000 metara gdje uspon donosi dodatne natjecateljske bodove. 


Naime tijekom jedne godine potrebno je obići čim više vrhova i ostalih planinarskih lokaliteta, poput riječnih izvora, kanjona i sl, Kada su u konačnici zbrojeni rezultati, Majnarićev bodovni zaostatak za apsolutnom pobjednicom, unatoč epidemiološkim zaprekama nije bio velik.


Prema njegovim procjenama, za ukupnu pobjedu mu je nedostajao broj bodova, koje obično uspijeva prikupiti tijekom jednog vikenda. Međutim, nije svaki vikend pogodan za planinarenje, pa Majnarić, želeći držati rezultatski korak s konkurencijom, ponekad pohode mora organizirati i radnim danima. 


Srećom, kaže, ima svoju privatnu tvrtku, pa mu to polazi za rukom, no da je kod nekoga zaposlen od natjecateljske bi utrke vrlo brzo morao odustati. Naime, ključan preduvjet uspjeha je ustrajnost, pojašnjava Tomislav Majnarić, uz koju čak i oni s manje kondicije, učestalijim odlascima na izlet, mogu ostvariti bolji rezultat od iskusnih planinara i alpinista. 


Delnički ljubitelj planina je krenuo i u šesti uzastopni natjecateljski ciklus. Motiva za to ne manjka, jer unatoč čestim odlascima na izlete, ni u Hrvatskoj dosad nije stigao pohoditi neke od najzanimljivijih planinskih vrhova. Trenutačno su mu neki lokaliteti na južnom dijelu planinskog masiva Dinare najveća i još uvijek neostvarena želja.

Poslušajte priču najboljeg planinara Slovenije

Tomislav Majnarić- planinarski selfie

Tomislav Majnarić- planinarski selfie

Foto: iz arhive Tomislava Majnarića / -