Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Lucijina priča" o prevenciji ovisnosti za romsku zajednicu

29.06.2015.

13:38

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prevencija ovisnosti, pa i kad je riječ o kazališnoj predstavi kakva je "Lucijina priča" RI Teatra, uvijek je dobro došla. Naročito kada godišnje bilježimo pojavu više od stotinu novih droga. Udruga Hepatos iz Rijeke je izvedbu te predstave u utorak 29. lipnja namijenila članovima riječke romske zajednice.

"Lucijina priča" Branka Ružića duhovito pristupa pitanjima prevencije, odgovornog spolnog ponašanja i brige za osobno zdravlje, stoga ju je lako koristiti u progrmima edukacije i senzibilizacije na probleme zlouporabe droga i opojnih sredstava.

Uz ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv zloporabe droga i nezakonitog prometa drogama 26. lipnja te u okviru Akcijskog plana Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015. predstavu će gledati pripadnici nacionalne manjine Roma Primorsko-goranske županije.

Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti u NZZJZ PGŽ godišnje se bavi sa sedamstotinjak ovisnika, među kojima su većina oni koji drogu uzimaju intravenozno. Kako ovisnosti ne biraju ni nacionalnu ni ikakvu drugu pripadnost, među njima je i dio Roma. Podsjećamo da se u Udruzi Hepatos svakog četvrtka, od 13 do 15 sati, može besplatno i anonimno testirati na HIV i hepatitise B i C.

Poslušajte izjave voditeljice Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti Karmen Jureško i predsjednice riječkog Hepatosa Aleksandre Marković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.