Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lučin: Financiranje istraživanja u Hrvatskoj na razini katastrofe!

20.04.2017.

13:19

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilište u Rijeci je promotor sveučilišta koje predvodi gospodarsku obnovu lokalne zajednice, isticali su redom govornici na današnjoj svečanoj sjednici Senata riječkog sveučilišta održanoj uz 44. Dan sveučilišta.

"Riječko sveučilište je nositelj inovativnosti i progresivnosti, ne samo u akademskim postignućima, nego u svojoj strukturi, odnosu prema lokalnoj zajednici, uvažavanju socijalne dimenzije studiranja te u odnosu prema studentima", rekao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matko Glunčić.

Dies academicus je prigoda za slavlje, a sjednica Senata bila je posljednja u mandatu rektora Pere Lučina. Kakve veze s tim ima elementarna nepogoda? 

Na svečanoj sjednici senata zvanja i titule profesor emeritus dodijeljene su doktorima Mehmedu Čauševiću i Pavlu Komadini te Radi Šerbedžiji

"U ovom trenutku je financiranje istraživanja na razini katastrofe ili elementarne nepogode u Hrvatskoj. I te poruke šaljemo prema politici jer u ovom trenutku Hrvatska ima svega 350 doktoranata. A trebala bi ih imati barem tri i pol tisuće", poručio je rektor Lučin.

Podsjetio je da transformacija riječkog sveučilišta u sveučilište treće generacije, koje utječe na razvoj zajednice u koju je integrirano, ne bi bila moguća bez novih prostora, nove opreme, otvaranja prema europskim izvorima financiranja te pomlađivanja znanstveno-nastavnog kadra. U proteklih osam godina je broj zaposlenih sa znanstveno-nastavnim zvanjima narastao s 460 na 780. Znanstvena produkcija riječkog sveučilišta raste 10 do 15 posto godišnje.

Ipak, razvoja visoke razine istraživačke aktivnosti, koja je zacrtana Strategijom riječkog sveučilišta, neće biti, rekao je, ako se dinamika istraživanja ne poveća. Prije 17 godina, kada je Lučin ušao u rektorat, riječko Sveučilište "vozilo je" u prvoj brzini, sada vozi u trećoj, ali mora "ubaciti" u četvrtu, slikovito opisuje. Treba nastaviti politiku promocije novih generacija znanstvenika i pronaći način kako ih povezati u istraživačke timove, zaključio je Pero Lučin.  Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.