Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lučin: "Politika mora shvatiti da mora ojačati sveučilišta"

17.05.2016.

13:35

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kritičan je trenutak za našu državu i naša sveučilišta koja trebaju biti nositelji razvoja, a promjene se ne događaju brzinom kojom bi trebale, istaknuto je u povodu obilježavanja 43. Dana Sveučilišta u Rijeci.

Sveučilište u Rijeci u prošloj je godini dostiglo priliv novca od preko 670 milijuna kuna. To su europski novci i to je veliko povećanje koje će nam omogućiti da od sveučilišta napravimo jaki centar znanja koji je nositelj razvoja ovoga kraja, istaknuo je rektor Pero Lučin.

Dr. Lučin osvrnuo se i na stanje u zemlji: "Postoji velika konfuzija na političkoj sceni. Ja mislim da politika mora shvatiti da mora ojačati sveučilišta i to je način da zaštitimo ovaj kraj, očuvamo naše ljude, da zadržimo naše ljude i da osiguramo svim našim ljudima u cijeloj Hrvatskoj mogućnost za kvalitetniji život, bolja radna mjesta."

O važnosti borbe za studentska prava i smještaj u studentskim domovima govorio je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Aleksandar Šušnjar. Naveo je i neke od najvećih studentskih projekata: Student Day Festival koji nas očekuje idući tjedan te kamp za brucoše kojim ciljaju pomoći srednjoškolcima i budućim studentima da se što lakše prilagode studiju.

Radovi na uređenju tri paviljona za smještaja studenata te infrastrukture u Kampusu na Trsatu u punom su jeku. Rektor Lučin naglašava da, iako se sve završava u zadnji čas, Rijeka će biti spremna za početak Europskih sveučilišnih igara 12. srpnja. U nastavku pročitajte tko su nagrađeni Sveučilišta u Rijeci i poslušajte dio atmosfere:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.