Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lučin: Sveučilište je angažiralo odvjetnički ured štiteći svoje interese

14.02.2017.

14:59

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Onda kada nemate odvjetnički tim angažirate odvjetnički ured, a procjena je bila da nam se paušal najviše isplati, rekao je rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, koji je s prorektorima odgovarao na pitanja o potencijalno skandaloznom angažiranju odvjetnika za potrebe Sveučilišta.

Kada smo ugovarali nabavu superračunala, samo na tom jednom projektu odvjetnici bi nas, prema važećim odvjetničkim tarifama, s PDV-om, koštali 150 tisuća kuna, podsjetio se rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin. Procjena je bila da nam se više isplati paušalom plaćati odvjetnika ili tim koji će se baviti vrlo specifičnim problemima, a taj paušal jest 15 tisuća kuna mjesečno, zaključio je. 

U pravnom uredu Sveučilišta u Rijeci zaposlene su četiri osobe. Dvjema je netom završio pripravnički staž, što znači da u uredu radi samo jedan pravnik s iskustvom i pravosudnim ispitom, upozorio je rektor. Podsjetivši se svega što su na riječkom sveučilištu učinili posljednjih deset godina te kako su, uprkos financijskoj krizi i nemogućnosti financiranja iz državnog proračuna, većinu razvojnih projekata uspjeli finacirati iz europskih fondova, Lučin dodaje da su odvjetnički tim morali angažirati radi zaštite svojih interesa. 

Riječ je o vrlo sofisticiranim procesima, tvrdi rektor i dodaje: "Odvjetnički ured angažirali smo kada nam je država pokušala nametnuti PDV za naše međusobne odnose. Mi damo zgradu Filozofskom fakultetu, onda bi oni trebali platiti PDV za korištenje zgrade(...). Za to trebaju ekspertna znanja."

Rukovoditeljica rektorova kabineta je supruga suvlasnika angažiranog odvjetničkog ureda. Na pitanje je li to sukob interesa, rektor zaključuje da gospođa nije zaposlena kao dio struktura na Sveučilištu koje donose odluke. 

Međutim, Lučin ističe da se napisima koji se posljednjih dana pojavljuju u medijima stvara dojam da je na sveučilištu koje bira novog rektora nered. Tog nereda nema, a rektor moli političke stranke da se suzdrže od utjecaja na postupak izbora rektora jer sveučilište mora zadržati autonomiju. Na izravno pitanje o kojim strankama je riječ, Lučin izdvaja mladež SDP-a i mladež HDZ-a.

Prorektorica Snježana Prijić Samaržija istaknula je da studenti na dosadašnjim evaluacijama sveučilište ocjenjuju visokom četvorkom, a studente koji imaju pitanja i primjedbe poziva da se jave jer su svi odgovori dostupni. Međunarodno smo priznati kao sveučilište kojem su u fokusu studenti, podsjeća Prijić Samaržija i zaključuje da upisne kvote možda jesu smanjene, ali je odnos student naprema nastavnik 15:1 - baš kao na finskim sveučilištima. Poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.