Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lučka uprava Rijeka: počeli radovi na produbljenju morskog dna na Brajdici

18.12.2020.

14:34

Autor: Olivera Vinković

Pogled na dio kontejnerskog terminala (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Pogled na dio kontejnerskog terminala (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Projekt "Unaprjeđenje infrastrukuture u luci Rijeka - produbljenje južnog veza AGCT", vrijedan 17 milijuna 389 tisuća kuna provodi Lučka uprava Rijeka. 80 posto projekta financiraju vlastitim sredstvima.

Projekt se sufinancira i sredstvima iz Instrumenata za povezivanje Europe s udjelom od 20 posto. 

Projekt obuhvaća radove na produbljenju morskog dna u duljini od 100 metara uz obalni zid južnog veza Brajdica 1, a kada radovi budu gotovi dubina mora bit će 14,88 metara u cijeloj dužini od 428 metara operativne obale Kostrensko pristanište jug na kontejnerskom terminalu Adriatic Gate Container Terminal.

Ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa najavio je da, nakon razgovora s projektantom i izvođačima radova, postoji mogućnost da dubina bude i veća. 

Ugovor za izvođenje radova potpisan je 18. lipnja s tvrtkom NUOVA CO.ED.MAR S.r.l. Gradilište je službeno otvoreno 24. kolovoza, pripremni radovi počeli su u rujnu, a prije nekoliko dana počeli su radovi na bušenju pilota. 

"Na ovaj način držimo konkurentnost terminala i znamo da su ove godine rezultati odlični. Za koji dan će prijeći 300 tisuća TEU. Kapacitet je terminala očekivani, maksimalni, 600 tisuća TEU, tako da ćemo vrlo brzo doći do ovih maksimalnih kapaciteta", najavio je Vukorepa.

Poslušajte razgovor:

Milijunski projekt što ga Lučka uprava Rijeka financira većinom vlastitim sredstvima, pripremio Dražen Zima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.