Hrvatski radio

Radio Rijeka

Luka Muroskva u Novom Vinodolskom pred opremanjem

22.07.2016.

14:30

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Novom Vinodolskom radi se na dvije zone uz more. U luci u centru niče marina s 260 vezova, a komunalna luka Muroskva imat će 175 vezova. Iako je riječ o dvije neovisne investicije, po njihovu završetku Novi će biti u vrhu nautičke ponude Kvarnera po broju vezova i usluzi.

Gotovo 60 tisuća četvornih metara Muroskve dano je, kao luka otvorena za javni promet čijih će 10 posto vezova koristiti domaće stanovništvo, u koncesiju tvrtki Navicon. Prvi gosti trebali bi se privezati tijekom uskrsnih blagdana iduće godine, a u ovom trenutku završeno je 85 posto radova. Gotova je cijela konstrukcija, gatovi, lukobrani, roh bau objekti, većina instalacija je postavljena, uređena je prometnica koja okružuje marinu te spoj na državnu cestu. Opremanje i uređenje objekata trebalo bi biti gotovo do kraja godine. 

Zanimljivo je da, iako su urbanistički planovi ograničavali investitora i nije bilo prevelikih zahvata u prostor, direktor Navicona Robert Jovanović tumači da je to zapravo bilo dobro. Kada prostor u cijelosti bude opremljen opremljen dobro će izgledati, a i sami ćemo, dok ostvarujemo prihod, uživati u poslu koji radimo, tvrdi Jovanović.

Tijekom obilaska luke Muroskva primorsko-goranski župan Zlatko Komadina bio je zadovoljan modelom kombinacije nautičkih i komunalnih vezova, jer lučke uprave dosta ulažu u obnovu infrastrukture, ali postoje situacije u kojima su koncesije dobra rješenja. I u centru Novoga se gradi velika marina, lukobran je već povučen, podsjetio je župan koji vjeruje da će se Novi na nautičkoj karti bitno pomaknuti nakon završetka svih radova.

Novi kapaciteti marina u Novom Vinodolskom sigurno će promijeniti vizuru mjesta i s kopna i mora, a otvaranjem novih radnih mjesta i prometom promijenit će i gospodarsku sliku kraja. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.