Hrvatski radio

Radio Rijeka

Luka Rijeka i ACI bez komentara na jučerašnju odluku Vlade RH

12.05.2016.

14:24

Autor: Josip Krmpotić, Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od jučer Podravka, Končar elektroindustrija, Petrokemija, Croatia Airlines, Croatia banka, Croatia osiguranje, ali i Luka Rijeka te ACI više nisu od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku. Na telefonskoj sjednici Vlade donesena je odluka o kojoj danas bruji dobar dio Hrvatske.

Što će biti sutra, dal' to netko zna..? U Luci Rijeka su jezgroviti - odluke većinskih vlasnika su takve kakve jesu, teško je bilo što komentirati, predsjednik Uprave je u Dubrovniku. Podsjećamo: država u Luci Rijeka ima 33 posto vlasništva, a u ACI-ju čak 79 posto. Ni njihova direktorica nije nadohvat ruke, a rezultati ulaganja više su nego dobri: lani od Pule preko Cresa do Kornata 68,5 milijuna kuna, ove godine još više - 92,5 milijuna kuna.

Tu su Supetarska Draga, Rovinj, Pula, završetak radova na otvorenju 22. bisera u niski marina, one u Slanom, koja će nositi ime utemeljitelja ACI-ja Veljka Barbierija. Bit će mjesta za dvije stotine novih plovila, pa će i Dubrovačko-neretvanska županija u odnosu na ostale stajati malo bolje: recimo, u Istri je 3605 vezova, dolje južno tek 714. Najbitnije u svemu je to da su sva ulaganja vlastitim sredstvima! Nema dvojbe da će interesa itekako biti.

I dok su Luka Rijeka i ACI ispali s popisa, Zračno pristanište Mali Lošinj ušlo je na popis strateških projekata. Za većinu projekata u koje se na Lošinju ulaže – poput hotelskih kuća s 4 ili 5 zvjezdica, infrastrukturu ili Muzej Apoksiomena - važan je aerodrom, ističe gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli, koji najavljuje i izgradnju golf terena, ulaganje vrijedno 120 milijuna eura. Poslušajte priloge Josipa Krmpotića i Olivere Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.