Hrvatski radio

Radio Rijeka

Luka Rijeka kreće u razvoj Terminala Škrljevo

09.11.2012.

15:06

Autor: Olga Mandić / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Logističku podršku Kontejnerskom terminalu na Brajdici riječka luka namjerava razviti na Terminalu Škrljevo. Tamo posjeduje 400 tisuća četvornih metara površine, od čega je oko 40 posto već u funkciji pranja, popravaka i skladištenja praznih kontejnera.

Uz obnovu statusa slobodne carinske zone, tamo planiraju i gradnju nove hladnjače, zatvorenih i natkrivenih skladišta te ostalih pratećih sadržaja. Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na gotovo 40 milijuna eura.

Radovi će se odvijati u fazama, a početak se planira za 9 mjeseci. Bolja željeznica riječkoj luci treba odmah, a ne za deset godina, kaže čelnik Luke Rijeka Vedran Devčić, koji drži da je popravak postojeće pruge bolje rješenje od gradnje nove nizinske željeznice.

U riječku luku uskoro stižu i dijelovi za dvije obalne dizalice vrijedne pet milijuna eura, ukupne nosivosti od 50 do 168 tona. Očekuje se da će krenuti s radom do kraja prvog tromjesečja sljedeće godine. 

Isporučitelj dizalica je tvrtka Liebherr, a donji dio, tzv. portal, izrađuje se u pulskom Uljaniku. Dizalice će služiti za prekrcaj izvangabaritnih tereta, i bit će postavljene na istočnom dijelu Orlandova gata. Stare dizalice bit će preseljene na lukobran i izložene kao lučka baština.

Pozitivni trendovi u poslovanju prvih devet mjeseci ove godine dobro su uporište za nova ulaganja u modernizaciju lučkog bazena, kažu u Luci Rijeka. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.