Hrvatski radio

Radio Rijeka

Luka Rijeka u minusu, Kopar i Trst rastu

09.05.2013.

12:11

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Promet Luke Rijeka u prvome kvartalu ove godine manji je za 17 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Najveći pad bilježi promet rasutog tereta, drva i kontejnera. Konkurentske luke u Kopru i Trstu istovremeno ostvaruju bolje rezultate od prošlogodišnjih. U Upravi Luke ipak vlada optimizam: pogled prema mogućnostima koje će pružiti ulazak u EU i vjera u bolje rezultate na kraju godine.

Prema pisanju Novog lista, u prva tri mjeseca 2013. ukupan je promet iznosio 974.417 tona, a prošle godine u istom razdoblju pretovareno je 1,176 milijuna tona tereta. Promet rasutoga tereta pao je gotovo za trećinu (29 posto), pretovareno je 22 posto manje drva, 4 posto manje kontejnera, a jedini plus ima promet generalnog tereta (4 posto).

Predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić objašnjava da bakarski terminal za rasute terete ima lošiji rezultat zbog prometa željezne rudače – najveći mađarski partner trenutno radi redoviti godišnji remont visokih peći. Pretovar drva manji je zbog nestabilne političke situacije u Egiptu i ostalim tržištima značajnim za ovu vrstu tereta.

Kada se rezultatima pribroji i promet terminala za tekući teret u Omišlju, stvari izgledaju malo bolje: pretovareno je 1,242 milijuna tona ili 33 posto više nego u prva tri mjeseca prošle godine, a time ukupni promet Luke Rijeka iznosi 2,216 milijuna tona, što je pet posto više nego lani. Ipak treba uzeti u obzir su u prometu tekućeg tereta vrlo česte oscilacije te da je prošlogodišnjeg ožujka promet bio izrazito slab.

I dok konkurentske sjevernojadranske luke – Kopar i Trst – bilježe rast od tri do četiri posto u odnosu na prošlu godinu, u Upravi Luke Rijeka vlada optimizam. Devčić smatra da je unatoč lošijim trenutnim rezultatima do kraja moguće ostvariti planirani promet od 5 milijuna tona. Tome u prilog ide skoro otvaranje novoga dijela obale na kontejnerskom terminalu na Brajdici te ulazak u Europsku uniju, čime će se riječkoj luci otvoriti veliko tržište s jednakim uvjetima kao i za najbližu konkurenciju, piše Novi list.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.