Hrvatski radio

Radio Rijeka

Luka Rijeka uspješno dokapitalizirana

29.07.2015.

18:05

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Luka Rijeka d.d. od danas više nije u većinskom državnom vlasništvu. Nakon četiri kruga dokapitalizacije upisano je 7 i pol milijuna novih dionica ukupne vrijednosti 300 milijuna kuna.

Predsjednik poslovnog odbora Luke Rijeka d.d. Vedran Devčić rekao je da je interes bio znatno veći, tako da je uplaćeno 9.898.541 dionica, što je čak 32 posto više od onoga što se moglo ponuditi. Najviše novih dionica upisali su obvezni mirovinski fondovi (55,4 posto), a inozemni ulagatelj poljska tvrtka OT Logistic upisala je 37,4 posto. Domaće fizičke osobe postale su vlasnici 3,2 posto, dobrovoljni mirovinski fondovi 2,1 posto, a investicijski fondovi 1,6 posto.

Povećanjem temeljnog kapitala za 300 milijuna kuna mijenja se i vlasnička struktura poduzeća Luka Rijeka d.d. Država je smanjila udio u vlasništvu s 83 na 38 posto, obavezni mirovinski fondovi imaju 31, a novi strateški partner OT Logistic oko 21 posto udjela. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na današnjoj konferenciji za medije naglasio je kako očekuje da će svježi kapital dati novi zamah riječkoj luci, a ne isključuje mogućnost prodaje i preostalog paketa dionica kada sadašnja ili neke druga vlada procijeni da je njihova cijena dovoljno visoka.

Zbignew Nowik, predsjednik Uprave OT Logistica najavio je da će utrostručiti sadašnji promet: "Želja nam je da Rijeka postane najveća luka na istočnoj obali Jadrana. Hrvatska i Poljska imaju niz poveznica u kulturološkom, vjerskom i političkom smislu, no ovo je prilika da i gospodarski bolje povežemo Baltik i Jadran." OT Logistic, kroz svoje osnovne djelatnosti, prekrcaj i  međunarodni prijevoz, godišnje operira s preko 20 milijuna tona tereta što joj donosi prihod od 200 milijuna eura. Specijalizirani su za rasuti i generalni teret kojeg u riječkoj luci već godinama nedostaje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.