Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lumber klub Opatija: 50 godina vesele maškarane družine

12.01.2017.

14:52

Autor: Edi Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Opatijski "Lumber klub" postoji već 50 godina. Osnovan je 1966. godine i za samo koji mjesec preuzeli su "vlast" nad opatijskim područjem tijekom maškara. Osnivača kluba uglavnom više nema, ali tradiciju su nastavila njihova djeca...

Maškare polako, ali sigurno preuzimaju vlast u mnogim općinama i gradovima riječkoga prstena. Peto godišnje doba počelo je i na crikveničkom i novljanskom području, a na blagdan Svetoga Antona pustinjaka, popularnu Antonju, zatulit će rog svima i označiti službeni početak maškaranoga veselja u cijelome kraju. Opatijsko područje bit će pod "kontrolom" Lumber kluba i njegovih šezdesetak članova i članica koji će na Antonju, 17. siječnja u 10:30 na opatijskem mrkatu prezeti ključ grada, vlast i novce od aktualnoga gradonačelnika Ive Dujmića.

Entuzijasti među kojima su bili Mario MeakLivio BenčinićIvo BenčinićJusto TerčićLivio GrozićVinko Grozić i moj tata Dragić Benčinić, priča nam u kratkome susretu predsjednica Lumber kluba Olivera Oli Tomičić, osnovali su društvo u studenome 1966. godine. Nekoliko mjeseci kasnije, u novoj 1967., krenuli su organizirano u maškare. I od tada do današnjega dana generacije su se promjenile, osamdesetih godina inicijatori su se umorili, ostarjeli, a neki i umrli, priča Oli, i došlo je do smjene generacija.

Vođenje kluba preuzela su njihova djeca. "To smo mi, a u maškare već idu zajedno s nama i naša deca", priča Oli i prisjeća se izložbe povodom 50. obljetnice Lumber kluba, prošle godine u paviljonu Juraj Šporer u Opatiji i fotografije na kojoj je u maškarama kao desetogodišnja djevojčica zajedno sa svojim roditeljima. I od onda to traje - radovanje maškarama, veselju, smijehu, plesu i nepodopštinama karakterističnima za ovo razdoblje godine.

Ova vesela "gospa z Opatije", kako sebe naziva, iz centra Opatije preselila se u Mune, gdje uživa sa svoja dva sina i suprugom Veselim, okružena prirodom, vrtom i šumom i tradicijom. "A maškare, bez obzira jesu li su žejanske, munske ili opatijske, vavek su mi na srcu", priča Olivera Oli Tomičić Ediju Kišiću u emisiji Valovi na valovimaPoslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.