Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lupanjem po bačvi protiv umanjenja radničkih prava

05.12.2013.

15:07

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na poziv primorsko-goranskih laburista, Riječani su protivljenje umanjivanju radničkih prava mogli iskazati udaranjem u bačvu na Jadranskom trgu, kao znak podrške današnjem sindikalnom prosvjedu u Zagrebu.

Akciju solidarnosti sa sindikalnim prosvjedom u Zagrebu protiv novoga paketa radnih i socijalnih zakona organizirali su u Rijeci primorsko-goranski laburisti. Na Jadranskom trgu pozivali su Riječane da udarcima po bačvi iskažu protivljenje umanjivanju radničkih prava.

Istovremeno je oko tisuću građana prosvjedovalo na Markovu trgu u Zagrebu protiv novoga Zakona o radu, Zakona o povremenim poslovima i Zakona o mirovinskom osiguranju. Prosvjed su organizirali Nezavisni hrvatski sindikati, SSSH, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata. Prosvjedu se priključio i predsjednik hrvatskih laburista Dragutin Lesar, koji je spomenute zakone nazvao 'paketom antiradničkih zakona' koji idu na ruku isključivo 'brutalnoj pohlepi krupnog kapitala'.

Iako je Vlada novi Zakon o radu povukla iz procedure, saborski zastupnik laburista Nenad Pleše tvrdi da je riječ tek o manevru, a problem je čitav paket zakona u kojemu su još i Zakon o mirovinskom osiguranju te Zakon o povremenim poslovima. Bude li Vlada toliko tvrdoglava, onda nam ne preostaje drugo nego još radikalnije akcije od prosvjednih skupova ili podrške skupu u Zagrebu, najavio je Pleše.

Za 56-satni radni tjedan, odlazak u mirovinu sa 67 godina i zapošljavanje na povremenim poslovima bez ikakve sigurnosti radnoga mjesta, laburisti imaju samo jednu, ali zvučnu riječ – pobuna. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.