Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Mahler,Stravinski"- rajski bajkovito zatvaranje sezone u Zajcu

24.06.2021.

11:33

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Riječki simfonijski orkestar sinoć je u HNK-u Ivana pl. Zajca premijerno izveo simfonijski koncert "Mahler, Stravinski", na veliko zadovoljstvo publike. Izvedena su kultna djela s kraja 19. i početka 20. stoljeća - Mahlerova Četvrta simfonija nastala u Opatiji te suita "Žar-ptica" Igora Stravinskog.

Finale je maestralno otpjevala sopranistica Anamarija Knego, a posljednjim koncertom u ovoj dvoranskoj sezoni ravnao je Valentin Egel.

Gustav Mahler svoju je Četvrtu simfoniju opisao kao "rajski život", a djelo je nazvao „humoreskom". Zanimljiv je podatak da je skladatelj za vrijeme pisanja Simfonije u nekoliko navrata posjećivao Opatiju, gdje je crpio nadahnuće za glazbeno putovanje od zemlje do raja.

Igor Stravinski je kao dvadesetogodišnjak na početku 20. stoljeća napisao balet "Žar-ptica", koji je postao kultno djelo u povijesti baleta. "Balet, o bajci punoj boja, o mladom princu koji uz pomoć čarobne ptice spašava princeze od zloga čarobnjaka, glazbeno stoji na vratima novoga stoljeća. Ima sve - i topli, puni zvuk i izražajne, uzbudljive boje i ritmove", rekao je uoči izvedbe maestro Valentin Egel. Uz njegovo energično i precizno vodstvo, simfonijski je orkestar upravo tako zvučao.

Uzbudljiva večer, uz glazbu Mahlera i Stravinskog, na programu je riječkog kazališta i večeras, u četvrtak 24. lipnja, u 19 i 30.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.