Hrvatski radio

Radio Rijeka

Makedonci iz cijele Hrvatske okupili se u Golubinjaku uoči Ilindena

28.07.2018.

14:31

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Izletište Golubinjak u Gorskom kotaru 12. je put bilo mjesto gdje je Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj, uoči 2. kolovoza, organizirala središnju proslavu svog najvećeg nacionalnog blagdana Ilindena.

Slavlje je održano pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te uz potporu državnog Savjeta za nacionalne manjine, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Općine Lokve. Predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj Ilija Hristodulov procjenjuje da se, unatoč vekikim prometnim gužvama, na središnjoj proslavi uoči najvećeg nacionalnog blagdana Ilindena, u Golubinjaku okupilo više od 400 sudionika.

Dobar odaziv ne čudi jer za svakog je Makedonca Ilinden sveto ime i to ne može nestati, kao što ne može nestati niti ime Makedonije, govori Hristodulov. "Imamo dobar odaziv sudionika koji dolaze iz svih dijelova Republike Hrvatske: Splita, Zadra, Osijeka, Zagreba, Pule i Rijeke te manjih gradova i mjesta gdje žive Makedonci."

Makedonaca, ističe Ilija Hristodulov, prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj ima nešto više od četiri tisuće, a središnje ilindensko slavlje samo je jedna od brojnih aktivnoszti njihove Zajednice. "Planovi i programi su nam jako kvalitetni. Obuhvaćaju sadržaje vezane uz zaštitu nacionalnog identiteta i bića Makedonaca koji ovdje žive, a to znači: kulturnu baštinu, duhovnost, tradiciju, običaje, književnost, povijest, glazbu. Sve je to isprepleteno u našim planovima i programima."

Da provedba tog programa i plana ima neupitnu potporu hrvatskih institucija govori i poduža lista pokrovitelja današnjeg ilindenskog slavlja u Golubinjaku, a tome pridonose i kvalitetni te stalni kontakti s matičnom državom Makedonijom. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.