Hrvatski radio

Radio Rijeka

Makedonci u Golubinjaku slave Ilinden i 25. rođendan riječkoga "Ilindena"

30.07.2016.

14:44

Autor: Nenad Lučić, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izletište Golubinjak u Gorskome kotaru i ove je godine mjesto na koje su danas pristigli Makedonci iz raznih dijelova Hrvatske, kako bi sudjelovali na središnjoj proslavi svoga najvećega nacionalnog blagdana - Ilindena.

Makedonci danas slave najvažniji nacionalni praznik Ilinden, kojim se sjećaju početka borbe za nacionalni identitet i samostalnost iz 1903. godine. Makedonsko kulturno društvo Ilinden iz Rijeke i Vijeće makedonske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije domaćini su središnjoj proslavi Ilindena za sve Makedonce u Hrvatskoj.

Okupljaju se od jutra, stižu im i gosti, a pripremili su i glazbeno-zabavni program koji traje do 18 sati. Današnje druženje u Golubinjaku obilježeno je dvostrukim slavljem: MKD Ilinden ove godine navršava 25. obljetnicu kontinuiranog rada, obilježenoga njegovanjem jezika i običaja te očuvanjem nacionalnog identiteta.

Osim Savjeta za nacionalne manjine, proslavu su i ove godine pokroviteljski poduprli Općina Lokve, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Poslušajte što smo jutros zabilježili u park-šumi Golubinjak:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.