Hrvatski radio

Radio Rijeka

Makete brodova u CTK-u: Roland Vlahović pomeo konkurenciju

25.04.2016.

13:50

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nagrađivani lovranski brodomaketar Roland Vlahović pomeo je konkurenciju na 21. državnom natjecanju brodomaketara u Rijeci. Svoju je kolekciju upotpunio s dvije zlatne, dvije sredbrne i jednom brončanom medaljom.

U Edukacijsko-izložbenom prostoru Centra tehničke kulture Rijeka na Školjiću proglašeni su najbolji brodomaketari 21. državnog natjecanja, nakon čega je otvorena izložba s 41 izloškom različitih vrsta brodova. Prema pravilima međunarodne organizacije NAVIGA, u natjecanju su mogle sudjelovati makete brodova koji su plovili svim svjetskim morima i pod svim svjetskim zastavama.

Ocjenjivački je sud najboljom maketom ocijenio Sloops HMN Pegasus lovranskog majstora Rolanda Vlahovića dodijelivši mu 97 (od mogućih 100 bodova), a Naval Cutter Alert s 95 bodova donio mu je i drugu zlatnu medalju. Dva srebra dodijeljena su mu za maketu ratnog broda Warspite i francuskog školskog broda L'etoile, dok je broncu zaslužila maketa ratnog broda USS IndianapolisBrončane medalje kući su ponijela još četiri brodomaketara: Mario BičićŽeljko FredotovićGoran Todorović i Edi Šimetić.

Hrvatski savez brodomaketarstva izložbu je iskoristio kako bi istaknuo doprinos očuvanju pomorske tradicije, posebice rapskog pomorstva, nedavno preminulog dugogodišnjeg brodomaketara, Rabljanina Tonija MiknićaHSB i CTK Rijeka do sada su zajednički organizirali 20 državnih i dva svjetska natjecanja - 2006. u Dubrovniku i 2012. u Rijeci. Hrvatski brodomaketari na dosadašnjim su svjetskim natjecanjima osvojili 63 odličja, od toga pet zlatnih.

Posjetitelji na izložbi mogu pogledati i radove djece iz riječkih vrtića na temu mora i brodova te glasovati za najbolju maketu prema odabiru publike. Izložba je otvorena radnim danom od 9 do 20 sati, ulaz je slobodan. Nagrada publike bit će dodijeljena u petak 6. svibnja, na dan zatvaranja izložbe. Poslušajte što kaže pobjednik izložbe Roland Vlahović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.