Hrvatski radio

Radio Rijeka

Makete željezničkih mostova i tunela do najsitnijih detalja

08.12.2016.

14:15

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba maketa željezničkih građevina u Delnicama je proteklih dana na zanimljiv način upotpunila program "Delničke adventske bajke" kojom se posebno nastoje popularizirati upravo izletnička putovanja vlakom u Gorski kotar.

Predstavljanje radova četiriju modelara bila je i prigoda posjetiocima da saznaju nešto više o zanimljivome hobiju ljudi koji izrađuju makete postojećih tunela, mostova i drugih građevina na europskim prugama. Izlošci djeluju impresivno, iako su njihove dimenzije stotinjak puta umanjene u odnosu na originalne željezničke objekte.

Pri njihovoj izradi pozornost se posvećuje svakom detalju, uključujući i vjerni prikaz okoliša uz most ili tunel. Tako se, osim gipsa, koristi i niz prirodnih materijala, poput drva i pijeska. Zbog toga, ali i činjenice da se pri izgradnji detaljno poštuju sva pravila građevinske struke, posao na takvim modelarskim projektima zna potrajati i do pola godine, kaže, predstavljajući izložbu, jedan od sudionika Siniša Abramović.

Hobi kojim se bavi ne preporučuje onima koji isključivo traže način kako osmisliti slobodno vrijeme jer, radi se, zaključuje, o poslu za koji treba imati znanja, iskustva i, prije svega, ljubavi. Poslušajte što smo zabilježili na modelarskoj izložbi u Delnicama:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.