Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Mala hrvatska Florida" - naselje za osobe treće životne dobi u Crikvenici

15.01.2016.

14:38

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dom "Salvia" prvo je naselje za osobe treće životne dobi izgrađeno po europskom modelu domova četvrte generacije. "Mala hrvatska Florida" i po načinu i mogućnostima smještaja. Dom je osmišljen kao aktivna zajednica u kojoj se svakom korisniku pristupa individualno.

Dom "Salvia" je naselje jedinstveno u Hrvatskoj, istaknula je ravnateljica Karolina Kudelić- Rasonja. "Osim klasičnog smještaja, ovdje nudimo smještaj u jednokrevetnoj i dvokrevetnoj sobi, smještaj u apartmanima od 44 do 70 kvadrata, koje ljudi mogu unajmiti, a imamo i jedan dio apartmana koji su na prodaju. Korisnici naših usluga su najčešće naši domaći ljudi, povratnici iz Njemačke, Australije, Amerike," kaže ravnateljica i potvrđuje da slobodnih mjesta još uvijek ima. "Cijene se kreću od 7 tisuća kuna na dalje. Ukoliko osoba kupi apartman, ona može koristiti sve naše usluge, od medicinske skrbi, fizikalne terapije, rehabilitacije, zdravstvene njege“, ističe Kudelić – Rasonja.

Bartol Franjić korisnik je Doma protekla dva mjeseca. U njemu se, kaže, osjeća izvrsno, osoblje je jako pažljivo, sve je funkcionalno i na visokom nivou zbog čega je jako zadovoljan. Dom nudi tri mogućnosti smještaja: dugotrajni smještaj u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama, privremeni smještaj od 7 do 14 dana te potpomognuto stanovanje u dvosobnim ili trosobnim apartmanima. Projekt je financiran kreditom HBOR-a u vrijednosti 30 milijuna kuna, a ukupna vrijednost investicije je 80 milijuna kuna. Dom "Salvia" danas je donirao 10 tisuća kuna Domu za rehabilitaciju Fortica iz Kraljevice. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.