Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mala škola plivanja na bazenu u Delnicama

26.04.2023.

15:54

Autor: Nenad Lučić

Strah od vode razbija se u nekoliko koraka

Strah od vode razbija se u nekoliko koraka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Primorsko-goranska županija s pravom se ponosi svojom vezanošću uz more do kojeg se iz najudaljenijeg naselja na njenom području stiže za otprilike sat vremena. Međutim, neka istraživanja kažu da se u tu priču o relativno dobroj dostupnosti mora, bazena, ali i goranskih rijeka i jezera, baš ne uklapa postotak djece koja znaju plivati. Zato ohrabrujuće zvuči podatak da je PGŽ projektom škole plivanja odlučila obuhvatiti čak 1.200 mališana. 

Galerija
Kako nastaju plivači?, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Najprije se uči - plutanje, Foto: Nenad Lučić/Radio RijekaNišta bez podrške, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Izjava osmogodišnje djevojčice Tine Rončević kako zna nešto malo plivati, ali ipak se ponekad preplaši duboke vode, odraslima može biti dobro upozorenje da plivačkoj edukaciji treba posvetiti više pozornosti. 


Tim više što, prema riječima koordinatorice projekta županijske škole plivanja Katarine Jusup Dodig, višegodišnje statistike u Gradu Rijeci ukazuju da se broj djece neplivača kreće između 40 i 42 posto. I zato, kako kaže, već na početku edukacije djecu treba razvrstati u skupine, ovisno o njihovom plivačkom znanju. 


Primarno je svladati tehnike plivanja i održavanja na vodi, no želi se učiniti i korak više, pa mališane poučiti i temeljnim tehnikama spašavanja te postupanja u situacijama kada uoče da se netko utapa. Programom je predviđeno čak i plivanje u odjeći, kako bi se djeca čim više suočila s okolnostima s kojima bi se, eventualno, mogla suočiti. 


Strah neplivača od vode se savladava korak po korak, pri čemu se, nakon što polaznik stekne sigurnost, postupno smanjuje i kontakt s instruktorom. 


Opsežan program plivačke edukacije PGŽ financira s 80 tisuća eura, njime su obuhvaćeni učenici drugih razreda iz čak trideset i dvije škole, projekt će se, osim na bazenima u Rijeci i Delnicama, provoditi i na moru, a proračunskim novcem će biti plaćen i prijevoz učenika do tih lokacija, najavljuje županijska pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin


Ulogu koordinatora provedbe spomenutih aktivnosti preuzela je Zajednica sportova PGŽ, čija glavna tajnica Katja Luketić brine o angažmanu instruktora plivanja i kineziologa, te o tome da se, u dogovoru s ravnateljima škola, djeci omogući dolazak na edukaciju. 


Edukativni program za svaku skupinu polaznika traje deset sati. Poslušajte priču:

Mala škola plivanja na bazenu u Delnicama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.